Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

500 skarvbon förstörda i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 14:00.
Gapande skarv i sitt bo, Vasa skärgård
Bildtext Gapande skarv i sitt bo, Vasa skärgård.
Bild: YLE/Joakim Lax

Två skarvkolonier i Vasa har blivit vandaliserade. Totalt har 500 skarvbon förstörts och majoriteten misstänks vara förstörda av människor.

Två nya skarvkolonier på Vasa stads vatten har blivit utsatta för vandalisering. Den mindre kolonin som består av 325 bon är totalförstörd medan den större kolonin med knappt 1500 bon delvis förstörts.

Äldre forskare Markku Mikkola-Roos vid Finlands miljöcentral säger att det finns tecken på att både människor och unga havsörnar har sin del i vandaliseringen.

Polisen i Österbotten har tagit emot en brottsanmälan gjord av Närings-, trafik- och miljöcentralen angående 325 bon.

- Från NTM-centralen uppskattar man att ägg i 325 skarvbon förstörts av människor. Fallet utreds som grovt naturskyddsbrott, säger kriminalkommissarie Eero Välimäki.

Två fall av skadegörelse

Det var två av miljöcentralens inspektörer som under våren upptäckte att kolonierna hade utsatts för skadegörelse. Den 29 april noterades lindrig skadegörelse. Eftersom det var svårt att avgöra om det var människor eller djur som varit framme så gjordes ingen anmälan.

Den 21 maj besökte man skarvkolonierna på nytt. Då upptäcktes mera omfattande skadegörelse, som föranledde att miljöcentralen den 29 maj anmälde saken till polisen.

Havsörnar raderar inte ut kolonier

Skarvarna är ett byte för den växande havsörnsstammen, men Mikkola-Roos säger att havsörnen inte ensam förstör en hel skarvkoloni.

- Havsörnen förstör inte hela kolonier, det är människor som står för det här sabotaget, säger Mikkola-Roos.

Kostar över 76 000 euro

Att förstöra ett skarvbo är ett naturskyddsbrott och kostnaden för ett förstört skarvbo är 235 euro. Totalt skulle förstörelsen av 325 bon uppgå till 76 375 euro.

Skarvstammen i Österbotten har snabbt vuxit till sig. I sommar räknade man att det finns totalt 7 150 bon.

Tidningen Pohjalainen var först med nyheten.

Artikeln uppdaterad den 16.8 kl. 13.45 med uppgifter om tidpunkten för när anmälan gjordes.

Artikeln uppdaterad den 15.8 kl. 16.00 med kommentar från polisen.

Diskussion om artikeln