Muraren Tobias bygger upp det gamla igen
I serien Arbetscoachen tar X3M reda på hur det är att jobba i de branscher där arbetsutsikterna ser relativt goda ut. Ett av de yrkena är murare, och det har Tobias Wik utbildat sig till.
21-åriga Tobias Wik har valt ett yrke som känns lite sådär gammaldags och hederligt, nämligen murare.
- Mitt arbetsområde har hela tiden blivit större. Först jobbade jag bara i Nykarleby där jag själv är uppvuxen men nu börjar det sprida sig. Det finns mycket jobb, säger han.
Tobias tar uppdrag från Karleby i norr till Vasa söder, och såklart också inåt landet. Det finns mer jobb än vad han hinner med.
- Det vanligaste problemet är att skorstenen på sommarstugan fallit ihop och måste göras om, säger Tobias.
Tobias tror att orsaken till bristen på murare är att det helt enkelt utbildas så få av dem.
- Murningen har hamnat på sidan om. Det utbildas mest på byggsidan, säger han.
Vann guld i murartävling
Tobias har själv sin lärare att tacka för att han blev murare. Han uppmuntrade honom och tyckte Tobias gjorde ett bra jobb – så bra att han kunde ställa upp i FM i yrkesskicklighet.
- Jag var med i två år. Första gången kom jag på tredje plats och andra gången vann jag.
I finalen i murartävlingen i Lahtis 2014 var uppdraget att mura en grill enligt en speciell och kanske lite mer krånglig ritning.
- Grillen var lite extra utsmyckad och i tävlingen måste allt stämma in på millimetern. Det skulle se exakt ut som på ritningen, säger han.
Så blir du murare
Det finns ingen speciell murarskola för den som vill bli murare. Istället kan du välja murning som en inriktning, till exempel på byggutbildningen vid Optima där Tobias gick, och då läser du det under tio studieveckor.
- Du lär dig välja ut olika tegelsorter och blandningar och vilket tegel du ska ha var. Och hur du ska göra så det börjar se bra ut såklart, säger Tobias.
Det finns en massa murarknep som är bra att lära sig för att få jobbet att gå snabbare och bli snyggare. Tobias har murat en hel del ugnar med utsmyckningar på, men på sistone har den raka och enkla stilen blivit allt mer populär.
- Spisar och sådant ska ju rappas, och det hör ofta till muraryrket. Också fasader ska rappas.
Mest handlar muraryrket om att stapla stenar ovanpå varandra, och ovanämnda rappning. Men ibland får Tobias också kakla.
Muraren återställer det gamla
Murare är ett ganska gammalt yrke, men efterfrågan har inte försvunnit någonstans. I sommarstugorna är det ofta gamla vedspisar som krånglar, men ägarna vill absolut ha dem kvar eftersom det ska se ut så som det gjorde förr.
- Det murades mycket förr och det som är gjort för 50 – 100 år sedan går sönder. Oftast vill folk reparera det så att det ser ut som förr, så stilen hålls kvar.
När Tobias började studera trodde han själv inte ens på yrket.
- Jag trodde att det inte skulle finnas jobb som murare, men nu har det bara blivit mer och mer. Många vill att det gamla ska bli fint på nytt.
Får vara utomhus … även när det regnar
Tobias tycker det bästa med muraryrket är att han oftast får jobba utomhus. I samband med större projekt har han dessutom alltid någon med sig som blandar bruket och bär upp material till Tobias eftersom han själv oftast står på någon byggställning och arbetar.
- Om jag skulle vara ensam skulle det blir så mycket spring att jag skulle inte få något gjort, säger han.
Om det bästa med yrket är att vara utomhus kan man säga att det sämsta går i samma kategori.
- Vädret är värst. Om det börjar regna måste allt täckas in. Man kan försöka passa in arbetet med vädret, men det går ju inte alltid.
Den typiska muraren finns inte mer
Vår bild av murare är att de kanske är lite … barska. Tobias berättar att en del av de gamla murarna gjorde precis som de själva ville utan att lyssna på någon annan, men att murarna i dag är en helt vanliga personer. Det finns ändå kvar en mytomspunnen bild av murare.
- För inte så länge sedan murade jag åt en äldre herre och han sa att jag inte var alls som den gamla muraren. Ifall bruket var dåligt så välte den gamla muraren bara ämbaret så allt föll ner. Jag sade istället till att göra det lite tjockare.
Muraryrket är också ganska mansdominerat, varför det är så har Tobias inget svar på.
- Det finns egentligen ingen orsak till det, för vem som helst kan mura. Det som behövs är intresse och noggrannhet, och då är det ingen skillnad om man är pojke eller flicka, säger han.