Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu brottsanmäler Helsingforspolisen Uber-chaufförer

Från 2016
Uppdaterad 15.08.2016 16:24.
Uberförare kör i centrala Helsingfors.
Bildtext Enligt finländsk lagstiftning idkar Uberchaufförer olovlig taxiverksamhet.
Bild: YLE/Felicia Aminoff

Polisen i Helsingfors har börjat brottsanmäla alla Uber-chaufförer. Tidigare skrev polisen oftast ut böter genast då man tog fast chauffören. Polisen har diskuterat frågan med åklagaren och kommit fram till det nya förfarandet.

- Det är frågan om ett brott. Om det framgår ur förundersökningen att chauffören har kört Uber en längre tid, kan hen tvingas betala tillbaka brottsnyttan, säger kriminalkommissarie Pekka Seppälä.

Det betyder alltså att chauffören kan tvingas betala tillbaka det hen förtjänat på att bedriva olovlig taxiverksamhet. Just nu finns ett fall i polisens förundersökning där chauffören förtjänat tusentals euro per månad.

Kunden gör inte fel

Kunden råkar inte i blåsväder av att anlita Uber. Det kan förstås bli lite besvärligt om polisen stoppar chauffören och man tvingas hitta ett alternativt sätt att komma fram.

Om det framgår ur förundersökningen att chauffören har kört Uber en längre tid, kan hen tvingas betala tillbaka brottsnyttan.

― Pekka Sepplä, kriminalkommissarie

Helsingforspolisen undersöker som bäst runt femtio fall av olovlig taxiverksamhet.

- Anmälningarna blir hela tiden fler. Men det är fortfarande ett ganska marginellt fenomen.

Böter fortfarande sannolikt straff

I praktiken leder det nya förfarandet ändå till samma straff som förut, det vill säga böter. Enligt lagen kan en person som driver olovlig taxiverksamhet också dömas till sex månaders fängelse.

Iltalehti var först ut med nyheten.