Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zambias president omvald i tajt val

Från 2016
Edgar Lungu hälsar på folk.
Bildtext Edgar Lungu
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Edgar Lungu fick bara hundratusen fler röster än oppositionens Hakainde Hichilema i det omstridda parlaments- och presidentvalet.

Zambias president Edgar Lungu har blivit omvald som president, uppger Zambias valkommission.

Lungu och hans regerande parti Patriotic Front Party fick 50,35 procent av rösterna (1,860,877 röster), medan oppositionens Hakainde Hichilema och United Party for National Development fick ett stöd på 47,63 procent (1,760,347 röster).

Det är första gången som en presidentkandidat behövde över 50 procent av rösterna för att kunna deklareras till vinnare i första omgången.

Oppositionen: Valet riggat

Rösträkningen efter torsdagens val har pågått i flera dagar och det har väckt kritiska röster inom oppositionen. Oppositionen menar att valet är riggat. Partiet säger att man har bevis på att röster för Hichilema har försvunnit.

Valkommissionen uppger att resultatet dröjde på grund av högt valdeltagande. Valkampanjerna präglades av våldsamma protester runt om i landet men själva valdagen förlöpte lugnt.

Lungu valdes till president år 2015 efter att den förre presidenten Michael Sata dog. Valet mot Hichilema var ytterst jämnt då.

Stigande arbetslöshet och matpriser

Den försämrade ekonomin var den viktigaste frågan inför valet i Zambia, som hör till Afrikas mest stabila demokratier.

Zambias stabila politiska klimat har lyfts upp som en modell i Afrika. Internationella observatörer uppmanar nu zambierna att klaga i rätten istället för att ta missnöjet till gatorna.

Oppositionsledaren anklagar presidenten för att ha misskött ekonomin, vilket bland annat har lett till stigande arbetslöshet och matpriser, och gruvnedläggningar.

Lungu försvarar sig med att Zambia, som är världens näst största kopparproducent, har drabbats av sjunkande råvarupriser.