Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oivo: Vem tänder stjärnorna?

Från 2016
Michael Phelps var urstark på 200 meter fjärilsim.
Bild: EPA/BERND THISSEN

Superstjärnorna Michael Phelps och Usain Bolt. I ungefär ett decennium har de här två giganterna stulit showen i sommar-OS. Om fyra år i Tokyo är det nya stjärnor som glänser starkast – stjärnor som föds i Rio.

Både Phelps och Bolt har meddelat att Rio blir ändhållplatsen för deras sagolika olympiska äventyr. Phelps slog igenom i OS 2004 i Aten och Bolt fyra år senare i Peking. Sedan dess har de här två atleterna varit de överlägset största stjärnorna i sina grenar.

Att tänka sig ett OS där simningen går utan Michael Phelps och friidrotten utan Usain Bolt – det är uppenbart att man får känslan av att någonting saknas.

Tomheten fylls ut

Samtidigt som superstjärnorna stiger åt sidan ger de utrymme för nya stjärnor att glänsa starkare än tidigare. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

När jag var en halv meter kortare än i dag och mitt idrottsintresse väcktes var det svårt att tänka sig friidrott utan Carl Lewis och Jackie Joyner-Kersee, brottning utan Alexander Karelin, basket utan Michael Jordan och fotboll utan Maradona.

De här stjärnorna från några decennier tillbaka känns stora fortfarande, men det har kommit nya: som Lionel Messi i fotboll, LeBron James i basket, Usain Bolt i friidrott och Michael Phelps i simning – gigantiska galjonsfigurer för sina grenar och idrotten överlag.

Det kommer att ta länge tills någon når upp till Phelps och Bolts bragder i OS. Just nu känns det otänkbart att någon någonsin kommer att göra det, men aldrig ska man säga aldrig.

Usain Bolt
Bildtext Usain Bolt
Bild: EPA/LUKAS COCH

Vem glänser starkast om fyra år?

I Rio har Simone Biles inlett en olympisk saga som kan bli enastående inom gymnastiken.

I simning har Katie Ledecky ett OS-guld från London och fyra från Rio – och hon är fortfarande bara 19 år ung. Att hennes olympiska framgångssaga får fortsättning i Tokyo kan vi nästan räkna med.

I friidrott har Wayde van Niekerk slagit Michael Johnsons fruktansvärda rekord och inlett en berättelse som eventuellt, förhoppningsvis, får ett nytt kapitel om fyra år i Tokyo.

Friidrotten och idrotten överlag behöver sina stjärnor.

I Rio har Biles, Ledecky och van Niekerk vunnit sina OS-guld i skuggan av Michael Phelps och Usain Bolt. De nya stjärnorna har varit med på scenen men inte stått i det starkast lysande rampljuset.

Simone Biles
Bildtext Simone Biles.
Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Bolt och Phelps i alla fall?

I Tokyo blir det de nya stjärnornas tur att glänsa starkast, ifall inte Phelps eller Bolt ändrar på sina beslut och tävlar i Tokyo i alla fall.

Där kunde en 35-årig Phelps bli historisk genom att bli den första att vinna fem OS-guld i samma gren – ifall han skulle bestämma sig för att göra ännu en sista satsning på 200 meter medley.

En 33-årig Usain Bolt kunde öka på sitt guldmedaljsaldo, eventuellt utmana Paavo Nurmis rekord och bli alla tiders mest framgångsrika friidrottare i OS. Han kunde göra det ännu mer omöjligt för framtida sprintrar att slå hans bedrifter genom att vinna fyra raka guld på 100 meter och 200 meter.

Den längre distansen har Bolt inte vunnit ännu i Rio men det kommer han att göra eftersom han och Phelps har framför allt en sak gemensamt: de är fenomenala på att toppa formen. De allra största idrottarna är bäst då det gäller – i Bolts och Phelps fall på sommar-OS.