Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-klockan dag elva: Murto, Nikkanen, Mörö … och nytt medaljförsök för Tenkanen

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 13:28.
Minna Nikkanen tävlar i stavkvalet i Rio de Janeiro
Bildtext Minna Nikkanen hoppas få jubla i stavkvalet i Rio de Janeiro.
Bild: All Over Press

Tuula Tenkanen hoppas på vindar som ger henne en chans att segla upp på pallen, en handfull finländska friidrottare jagar avancemang och Sveriges fotbollsdamer har OS-final i sikte.

Här den dagliga redogörelsen för vilka klockslag det lönar sig att extra noga hålla på koll på vad som händer i Rio. Er egen OS-klocka.

Klockan 15.45

inleder Wilma Murto och Minna Nikkanen damernas stavkval. Kvalgränsen ligger på 460 och både 18-åringen Murto och den tio år äldre Nikkanen tror att de har den höjden i kroppen.

Klockan 16.00

startar brottningen i herrarnas 66 kilosklass med Tero Välimäki som finländsk representant. Välimäkis första match är den tredje på B-mattan, och georgiska EM-trean Shmagi Bolkvadzen står för motståndet. Välimäki hoppas att det blir mer än en match i vad som oavsett resultat är karriärens sista tävling för hans del.

Klockan 17.05

löper Nooralotta Neziri i det första av sex heat i försöken på 100 meter häck. Mot sig har Neziri bland annat svenskan Sanna Kallur, och Neziris mål är klart, avancemang och finländskt rekord.
Det tidiga passet i friidrotten bjuder förresten också på två finaler, i herrarnas tresteg och damernas diskus.

Klockan 19.00

är det damfotbollsfest på helig fotbollsmark, Maracaná. Brasiliens damer har charmat hela värdnationen och möter nu Sverige i en semifinal mellan två lag som bägge behövde straffläggningar för att vinna sina kvartsfinaler. Den andra semifinalen Kanada–Tyskland startar tre timmar senare.

Klockan 19.05

hoppas vi att det inte blåser för lite eller för mycket i Riobukten så att medaljracet i laser radial kan köras enligt ny tidtabell. Tuula Tenkanen startar från en femte plats, och har fortfarande chans att plocka en finländsk medalj.

Klockan 23.00

spelas ett laddat grannmöte i damernas handbollsturnering då Norge och Sverige möts i kvartsfinal. Tisdagen bjuder förresten på samtliga damkvartsfinaler i handboll, basket och volleyboll.

Klockan 03.42

gör Oskari Mörö nästa attack mot det finländska rekordet på 400 meter häck, ett rekord han redan förbättrade i OS förmiddagsförsök. I semifinalen är det kvällstävlingar som gäller men Esbo IF:aren har inga problem att ställa om.

Klockan 3.50

påbörjas kastandet i den andra av två kvalgrupper i damernas spjut, med årets FM-fyra Sanni Utriainen som finländsk representant.

Klockan 4.30

är Genzebe Dibaba från Etiopien storfavorit i finalen på damernas 1500 meter. En kvart senare gör herrarna upp om medaljerna på 110 meter häck under ett friidrottspass där den tredje finalen är herrarnas höjdhopp.

Diskussion om artikeln