Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill granska invandrare - stödet sjunker

Från 2016
Uppdaterad 19.08.2016 06:30.
Donald Trump i Skottland den 24 juni 2016.
Bild: EPA / NIGEL RODDIS

I sitt tal på måndagen meddelade republikanernas Donald Trump att han vill införa hårda inträdesprov för invandrare, och samarbeta med Nato och Ryssland i kampen mot IS. Samtidigt sjunker Trumps stöd överallt i landet.

Om republikanernas Donald Trump blir vald till president tänker han stoppa migrationen från en del områden och införa ideologiska test på alla som försöker komma till USA. Det sade Trump i ett tal i Ohio på måndagen, då han presenterade sina utrikespolitiska linjer.

Trump efterlyste extrem granskning av alla invandrare och meddelade att han vill stoppa alla som inte stöder amerikanska värderingar.

Testerna skulle innefatta enkäter, aktivitet i sociala medier, intervjuer med familjemedlemmar och vänner, och andra metoder för att granska invandrarnas åsikter om religionsfrihet, jämställdhet och de homosexuellas rättigheter.

Trump klargjorde inte hur myndigheterna skulle bedöma sanningshalten i provsvaren eller hur mycket resurser de här testerna skulle kräva.

Dessutom skulle Trump stoppa invandringen helt och hållet från de mest farliga områdena, men han uppgav inte vilka områden det handlar om. Trump har tidigare sagt att han vill förbjuda all muslimsk invandring.

Vill samarbeta med Nato trots allt

Trump uppgav att han skulle strida mot terrorgruppen IS tillsammans med försvarsalliansen Nato och Ryssland - trots att han tidigare har avfärdat Nato som förlegat.

Trump anser att Natos nya division mot terrorhot fungerar bra. Han bedömde också att USA skulle hitta gemensam grund med Ryssland i kriget mot IS.

Trump kritiserade också president Barack Obamas utrikespolitik och sade att kriget mot terrorism kräver nya metoder.

Själv skulle Trump strida mot IS med våld, ideologiska och ekonomiska vapen, och genom cyberkrig.

Sjunkande stöd

Samtidigt visar de senaste opinionsmätningarna att Trumps stöd bara har sjunkit sedan republikanernas partikonvent i juli.

Hillary Clinton har förstärkt ställningarna överallt i landet och leder nu med siffrorna 47,8 mot Trumps 41 procent. 256 väljare i USA:s valmanskår stöder Clinton, medan Trump bara har 154 väljare, visar en mätning som RealClearPolitics har gjort.

För att bli vald måste man samla 270 väljare.

Diskussion om artikeln