Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne: Jag har fortfarande mycket att ge

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 09:13.
Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne.
Bildtext Antti Rinne får kritik av de egna. Socialdemokraterna oroar sig för att Rinne inte är tillräckligt slagfärdig för partiledardebatterna.
Bild: Yle

SDP:s ordförande Antti Rinne avslöjar ännu inte om han ställer upp för omval men försäkrar att han har mer att ge partiet än vad kritikerna hittills sett.

Rinnes ledarskap och framträdande väcker missnöje bland partikamraterna. Det tiotal socialdemokrater som Yle talat med säger att många socialdemokrater vill ha en mer slagfärdig partiledare som klarar sig i partiledardebatterna inför riksdagsvalet år 2019.

Antti Rinne medger själv i Yle-programmet A-studio att han måste jobba på sitt framträdande.

- Jag har försökt förbättra det. Två år inom politiken har skolat mig till en annan person än den jag var som facklig ledare, säger Rinne.

Rinne håller fortfarande fast vid att han först i november meddelar om han vill fortsätta som partiledare. Åtminstone Mia-Petra Kumpula, Tytti Tuppurainen och Timo Harakka har tillfrågats som Rinnes utmanare, men ingen av dem har ännu tackat ja.

Förstår kritiken

Rinne har lett socialdemokraterna sedan år 2014. Han säger att han förstår både kritiken mot honom och spekulationerna kring en ny partiledare, men manar till tålamod.

-Jag har figurerat i rikspolitiken i bara två år, jag tycker att jag har mycket att ge partiet, oberoende av vad min uppgift kommer att vara, säger han.

Rinne får också kritik för att han inte verkar lyckas hålla partiet i styr. Partikamraterna tycker att i synnerhet Eero Heinäluoma och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman har ett alldeles för stort inflytande.

Rinne själv förnekar att någon av partimedlemmarna skulle trampa honom på tårna. Han ser det snarare som öppen och rättvis partiverksamhet att flera personer än en får komma till tals.

- Det har alltid funnits små grupperingar här och där inom SDP, där man på ett bra sätt funderar på åt vilket håll partiet ska röra sig, säger Rinne.

Diskussion om artikeln