Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Söderberg tänker inte på medalj – "Fokuserar på min egen prestation"

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 11:35.
David Söderberg, Paavo Nurmi Games 2016.
Bildtext Rutinerade räven Söderberg kan knipa medalj, men fokuserar endast på sin egen prestation.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

David Söderberg går in i OS-släggkvalet på onsdag med tre raka internationella topp åtta-placeringar i bakfickan. Om han får ut allt kan till och med medalj vara möjlig för Vöråkastaren. Allt har ändå inte gått helt enligt planerna, så formen är kanske ett litet frågetecken.

David Söderberg, 37, gör nu sitt tredje OS, tolv år efter OS-debuten i Aten 2004. Åren har gått men David har packat ryggsäcken med erfarenhet och självförtroende.

– Jag har några mästerskap i ryggsäcken, betydligt mer erfarenhet och går mer på känsla och självförtroende. Men annars är jag nog samma David som då, säger Söderberg till Yle Sporten på plats i Rio.

David Söderberg, EM 2016.
Bildtext De senaste årens internationella framgångar har gett David självförtroende.
Bild: All Over Press

Året innan OS i Aten slängde Söderberg ett monsterkast på 78,83, som än idag står som hans personbästa. De senaste åren har han nått nästan samma nivå som för 13 år sedan, vilket han tror att beror på en bättre helhetsteknik.

– De tre senaste åren har varit bra och i år gjorde jag mitt näst längsta resultat i karriären. På den tiden (13 år sedan) var jag betydligt starkare i vissa delmoment. Nuförtiden är jag mer jämnstark och håller ihop kastet bättre tekniskt sett. Tekniken har ändrat genom åren på grund av olika skavanker man haft, menar Söderberg.

"Medalj inget jag går runt och funderar på"

Ifall David Söderberg får till en riktigt pangträff kan en medalj vara nära. Söderberg säger att mellan 78 och 80 meter räcker för en medalj, men det är inget han lägger tankeverksamhet på.

David Söderberg, VM 2015.
Bildtext Med en pangträff kan det rentav bli medalj för Söderberg.
Bild: Tapio Nevalainen / SUL arkiv

– I Osaka kastade sju över 80 meter men senaste året har bara en eller två kastat över 80 meter och i år bara en. Mellan 78-80 krävs för medaljpeng, men det är nog inget jag går och funderar på. Jag funderar på min egen prestation, och får jag ut det som finns i kroppen kan det räcka riktigt långt, påpekar Söderberg.

Förkylning och lång resa skapar frågetecken

Ett orosmoment är utmaningarna under uppladdningen inför OS. En förkylning samt en 20 timmars resa har tärt på kroppen.

– Efter Kalevan Kisat (FM) hade jag ett par dagars semester och efteråt drog jag på mig en riktig förkylning så jag tog en snabb antibiotikakur, men jag kände mig i ganska bra skick på väg hit. Men förstås, på en resa på drygt 20 timmar så läggs nog mycket vätska i kroppen. Först för ett par dagar sedan märkte jag att jag hade min normala morgonvikt, säger Söderberg.

Glad att vara med i OS

Söderberg börjar vara på rätt väg, men allt har inte klaffat helt och fullt ännu.

– Styrketräningarna har gått bra, men jag har haft lite problem med kasten. Jag är inte riktigt kompis med kastplatsen här. I det stora hela har jag följt planen när jag varit här, men var tvungen att lämna bort en kastträning och ta det lättare under flunsan, men jag har gjort allt och nu är det bara väntan på kvalet som gäller, säger Söderberg.

David Söderberg, EM 2014
Bildtext Söderberg väntar ivrigt på släggkvalet.
Bild: EPA / All Over Press

Vöråhoppet är lycklig över att vara med i OS efter alla skadebekymmer han haft i karriären. Men helt fri från problem är han inte. Men skavankerna hålls dock i schack.

– Klart man är glad, det är ju största idrottsevenemanget som arrangeras och något som alla idrottare siktar på. Jag har fortfarande skadeproblem men de är under kontroll. Hoppas man är lika glad då man flyger hem, avslutar Söderberg.

Diskussion om artikeln