Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem döda i nya oroligheter i indiska Kashmir

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 13:44.
Minst 63 människor har dödats och ett par tusen har skadats i våldsamheter i Kashmir som började för sex veckor sedan då en en populär separatistledare sköts ihjäl. På måndagen dödades en soldat och två separatister i en eldstrid i sommarhuvudstaden Srina
Bildtext Minst 63 människor har dödats och ett par tusen har skadats i våldsamheter i Kashmir som började för sex veckor sedan. På måndagen dödades en soldat och två separatister i en eldstrid i sommarhuvudstaden Srinagar
Bild: EPA/FAROOQ KHAN

Minst fem människor har dödats och ett tjugotal har skadats när polisen sköt mot muslimska demonstranter i den nordindiska delstaten Jammu och Kashmir.

Polisen öppnade eld mot stenkastande demonstranter som hade samlats i en by utanför delstatens huvudstad Srinagar. Antalet döda befaras ännu stiga eftersom flera personer är i kritiskt tillstånd.

Den våldsamma sammandrabbningen började då regeringsstyrkor försökte förhindra demonstranter från att skandera slagord mot Indien.

Tusentals människor strömmade in i byn efter nyheten om att demonstranter hade skjutits ihjäl.

Våldsam sommar i Kashmir

Spänningen trappades upp för en och en halv månad sedan då armén sköt ihjäl en populär separatistledare.

Sedan dess har 63 personer dödats och ett par tusen skadats i protester i Kashmir, som är den enda indiska delstaten med muslimsk majoritet.

Kashmir är delat mellan Indien och grannlandet Pakistan och bägge länder gör anspråk på den bergiga delstaten.

Gränstvist även med Kina

Indien anklagar Pakistan för att utbilda och beväpna muslimska separatister och länderna har utkämpat flera krig om Kashmir.

Närmare 70 000 människor har dödats sedan år 1989, då propakistanska separatister inledde en väpnad kamp mot Indien.

Indien är invecklat i långvarig gränstvist även med grannlandet Kina,som gör anspråk på delar av norra Kashmir.

Diskussion om artikeln