Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nils Rikbergs gata glömdes bort på vägen

Från 2016
En vägskylt med texten Urheilukatu, Idrottsgatan.
Bildtext Tanken var att Rikbergs väg eller gata skulle ligga nära en idrottsanläggning.
Bild: Yle/ Ellen Henricson

Redan 2003 fattades beslutet att fotbollsspelaren Nils Rikberg skulle få en gata uppkallad efter sig i Lovisa. Tretton år senare finns den fortfarande inte.

Stadsstyrelsen i Lovisa gav på måndag grönt ljus för att den planerade gågatan intill det svenska skolcentret ska döpas till Olle Siréns gata eller gränd. Gatan ska gå mellan Gamla strand och Brandensteinsgatan.

När ärendet om att hedra professor Sirén aktualiserades höjdes röster som påminde om att en annan känd Lovisabo, Nils Rikberg, också skulle få en gata eller väg uppkallad efter sig. Men det har inte ännu hänt.

Fotbollsproffs

Nils ”Nisku” Rikberg var en fotbollsspelare född i Pernå år 1928. Han spelade på FM-nivå och under sin karriär representerade han både Lovisa Tor, Kotkan Jäntevä och Åbo IFK.

Rikberg blev den andra finländaren som spelade som fotbollsproffs ute i Europa. Från år 1953 till 1957 spelade han för franska fotbollslagen Toulouse FC och FC Sète.

Rikberg avled år 2002. Då lämnade den socialdemokratiska gruppen i Lovisa in en motion om att Rikberg skulle få ett plakat i staden.

Kultur- och fritidsnämnden tillsatte en arbetsgrupp som skulle bereda ärendet. Arbetsgruppen kom ändå fram till att Rikberg istället för med ett plakat skulle hedras med en väg som bar hans namn.

Vid den här tiden fanns det planer på att bygga en väg norr om Centralidrottsplan i Lovisa. ”Läget invid fotbollsplanen lämpar sig för hyllning av en professionell fotbollsspelare”, hette det då.

centralidrottsplanen i lovisa stängd 07.09.15
Bildtext Centralidrottsplan i Lovisa.
Bild: Yle/Stefan Härus

Den planerade vägen blev trots allt inte av, den var planerad men inte godkänd. Sedan dess har området dels påverkats av planerna för omfartsvägen, kommunsammanslagningar och tjänstemän som bytts ut.

Ulf Blomberg, teknisk direktör i Lovisa har inte hört talas om de tretton år gamla planerna på att hedra fotbollsspelaren Rikberg.

- Det finns en ny detaljplan för området och i planen har vägarna redan fått namn. Jag kommer inte ihåg att där skulle finnas någon Nils Rikbergs gata, säger Blomberg.

Nya tjänstemän

Tjänstemännen har bytts ut åtminstone en gång sedan 2003 menar Blomberg, och säger att någon kanske borde ha påmint om beslutet då den nya detaljplanen diskuterades.

Teoretiskt borde det ännu vara möjligt att ändra gatunamn i den nya detaljplanen.

- Det första som borde ske är att någon letar fram det gamla beslutet, säger Blomberg men definierar inte vem den där ”någon” är som borde göra det.

Fotboll.
Bildtext Nils Rikberg var känd också utanför Finlands gränser.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

"Rikberg förtjänar en väg"

Pia Wilhelmson satt med i arbetsgruppen som år 2003 förberedde frågan. Hon tror att projektet strandade på det att vägen aldrig byggdes. Hon tycker nog att Rikberg förtjänade att få en väg eller gata uppkallad efter sig.

- Det är säkert inte det enda goda initiativet som har fastnat i planeringsskedet, säger Wilhelmson.

Finns det då en chans att Olle Siréns gata inte heller blir av?

- Gågatan finns ju redan i princip, men jag har förstått att det finns olika tankar om hur man ska använda området kring skolan, funderar Wilhelmson.

Minnesplakett över Jean Sibelius på Sibeliushuset i Lovisa
Bildtext Många andra kända personer har fått gator döpta efter sig i Lovisa.
Bild: Yle/Sune Bergström

Diskussion om artikeln