Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministerbyte: Mäntylä går, Mattila istället

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 15:05.
Pirkko Mattila, riksdagsledamot för Sannfinländarna
Bildtext Pirkko Mattila blir ny social- och hälsovårdsminister.
Bild: Riksdagen

Social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä avgår. Hon ersätts av riksdagsledamoten Pirkko Mattila. Mäntylä lämnar ministerposten av familjeskäl. Sannfinländarna meddelade om ministerbytet på tisdag.

Orsaken till Mäntyläs beslut att träda tillbaka är att en närstående har drabbats av en allvarlig sjukdom. Hon vill finnas till hands under sjukdomen.

- Om man är minister så går det inte. Nu handlar det om hurudan anhörig jag vill vara, säger hon. Hon tillägger att också det faktum att det yngsta barnet fortfarande bor hemma har bidragit till beslutet. Hon är ensamförsörjare och vill nu ge barnet mera tid.

Mäntylä säger att beslutet har mognat under sommaren. Partiordföranden Timo Soini informerades om situationen redan i våras. Då kom man överens om att vänta över sommaren, men då inget hade ändrat fattades beslut om personbyte.

- Soteförändringen (vårdreformen) är en så stor sak att den måste förverkligas. Vi ville göra bytet så snabbt som möjligt, sade Soini på tisdagen.

Mattila börjar nästa vecka

Pirkko Mattila är andra periodens riksdagsledamot och invald från Uleåborgs valkrets. I riksdagen har hon ett gott rykte som en sakligt resonerande och seriös politiker. I flyktingfrågor har hon uppfattats som mera moderat än de mest högljudda i den sannfinländska riksdagsgruppen.

Mattila är bland annat ordförande för riksdagens förvaltningsutskott. Hon ledde utskottet också i den förra riksdagen efter att Jussi Halla-aho blev tvungen att avgå. Orsaken var att Högsta domstolen dömt honom till böter för brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp.

Mattila är filosofie magister och utbildad sjukskötare och lärare. Hon utnämns till ny social- och hälsovårdsminister nästa vecka.

- Jag hoppar på ett tåg i rörelse och följer de linjer som regeringen har beslutat om, jag står bakom dem, säger Mattila.

Hon har bland annat delansvar för social- och hälsovårdsreformen, där huvudjobbet ändå sköts av omsorgsminister Juha Rehula (C).

Enligt Timo Soini valdes Mattila på grund av kompetens.

- Hon har erfarenhet och är specialist på social- och hälsovård. Hon har också varit ordförande för förvaltningsutskottet i fem år, sade Soini.

Diskussion om artikeln