Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fyra lovande finlandssvenska idrottare och deras drömmar

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 18:41.
Finlandssvenska idrottare Camilla Richardsson, Robin Salo, Fredrik Jensen, Alina Strömberg
Bildtext Det finns många lovande finlandssvenska idrottare. Här är fyra av dem.
Bild: Yle

Svenskfinland har många unga lovande idrottare i många olika grenar. Här presenteras fyra olika idrottare med fyra olika drömmar, men en sak har de gemensamt. För att lyckas krävs hård träning.

Alina Strömberg, 17 år, stav

Alina Strömberg har haft ett minst sagt givande idrottsår. Larsmotjejen hoppade i våras för första gången över 4 meter i junior-FM i Helsingfors, som hon också vann överlägset. Men det är en annan medalj som ligger färskare i minnet. Alina var nämligen med i junior-EM i Tbilisi.

- Förväntningarna inför EM var inte höga. Jag var rankad att bli sjätte eller sjunde, men trodde personligen att med god tur och lite flyt så kunde jag knipa ett brons. När tävlingen körde igång kändes allt rätt, precis sådär som det kan göra ibland. Hopp efter hopp satt perfekt. När jag skulle hoppa 415 cm gick det inte de två första gångerna, men sedan på sista försöket så kom jag över. När jag tittade bakåt på ribban så darrande den inte ens.

Det blev inte bara guld utan även personligt rekord för Alina i tävlingen. Att hon vann hade hon svårt att greppa.

- Det var helt sjukt. Förstod inte riktigt vad som hände. Det var en så otroligt härlig känsla att komma över den höjden och att vinna tävlingen.

Förutom att Alina kan hoppa stav så har hon även en annan talang och andra FM-medaljer.

- Jag brukar även tävla på FM-nivå i 100 meter och 4x100 meter. Det går fortfarande att köra två olika idrotter om det passar in i schemat under en tävling, men desto äldre man blir desto mera måste man satsa på endast en gren, och det blir nog stav, säger Alina.

Drömmer om de olympiska spelen

Alina är en tjej som tar en tävling i taget. Runt hörnet ligger Finnkampen i Tammerfors som hon ser mycket framemot men siktet finns även inställt på framtiden.

- Jag satsar hårt på att komma med i junior-VM i Tammerfors om två år. Men visst finns ju drömmen om att få vara med i ett OS. Man ska ta en dag i taget och träna hårt så får jag hoppas att det räcker till ett OS-deltagande i framtiden.

Robin Salo, 17 år, ishockey

Robin Salo är hemma från Smedsby, en by utanför Vasa. Robin var med i U18-VM i USA i våras där unglejonen kom hem flygandes med en guldmedalj runt halsen.

Förra säsongen spelade Robin i Vasa Sport, men var han skulle spela kommande säsong blev lite oklart när han i slutet på juni läste om sig själv på twitter. Han hade nämligen blivit draftad till OHL av ishockeylaget London Knight i Kanada, utan sin kännedom.

- Jag kollade twitter och såg att en kompis hade twittrat om draften. Där stod det att jag blivit draftad till London Knights. Jag fattade först ingenting, visste ju knappt att den draften existerade och ingen hade kontaktat mig om det. Men roligt i alla fall att de uppmärksammat min spelstil och draftade dit mig.

Robin ställdes då inför ett val. Att fortsätta med sitt ettåriga kontrakt i Vasa sport eller att åka iväg till Kanada och London Knights.

- London Knights är ett jättebra lag där man har alla chanser i framtiden, men bäst för min framtida karriär är att stanna i Vasa Sport där spelet är tuffare. Förhoppningsvis får jag mera speltid detta år och kan utvecklas så mycket som möjligt.

Drömmer om värmen i NHL

Alla idrottare har drömmar och de flesta ishockeyspelares dröm är NHL, så även Robins.

- Jag hoppas att jag kommer högt i NHL-draften och att jag någon gång i framtiden skulle få spela i NHL. Drömlaget är Tamba Bay Lightning. Jag besökte Florida förra året och gillade stället. Att spela ishockey och vara på stranden under samma dag vore nog den ultimata drömmen, säger Robin.

Camilla Richardsson, 22 år, 3000 meter hinder

Camilla Richardsson har deltagit i många tävlingar och har många FM-medaljer i sitt prisskåp. Hon var ordentligt i hetluften under de senaste Kalevaspelen. Där kammade Camilla till slut hem tre stycken FM-medaljer. Richardsson fick guld på 10 000 meter, silver på 5000 meter och silver på 3000 meter hinder. Att Richardsson löpte 3000 meter hinder en och en halv timme efter 10 000-metersloppet gör det ännu mera imponerande.

Under EM i Amsterdam var Camilla en av de som bar Finlands färger. Det var tyvärr en annan historia. Mycket stod på spel inför kvalloppet, dels en finalplats i EM men även en OS-biljett till Rio. Det gick inte som planerat den gången för Camilla.

- Jag var inte rankad så högt i tävlingen men ville höja nivån. Det kändes väldigt surt efteråt när det inte alls gick bra i loppet, men sällan går det ju som planerat i idrotten. Var nog väldigt besviken efteråt, ville helst packa väskan och åka hem. Fram och tillbaka existerade nog tanken att jag inte ska springa mer, men de tankarna försvinner snabbt igen. Det är som det är, bara att jobba vidare och blicka framåt.

Internationell medalj

När Camilla blickar framåt finns det många olika mål.

- Nästa år går VM av stapeln i London och där vill jag få en finalplats. Det är dock 2020 jag ser mest fram emot. Då hoppas jag på en EM medalj och en finalplats i OS i Tokyo. Den största drömmen är att ta en internationell medalj, säger Camilla.

Fredrik Jensen, 18 år, fotboll

År 2010 var Fredrik Jensen med i en turnering i Nederländerna. Fredrik och hans lagkamrater gjorde en bra turnering på främmande mark, och det var där bollen började rulla för Borgåbon.

- Under turneringen fanns det förstås scouter från olika fotbollsklubbar. En av scouterna tyckte jag spelade bra och ville testa mig. 2013 packade jag väskorna och flög iväg till Nederländerna och staden Enschede och fotbollslaget FC Twente.

Det har varit en tuff sommar för fotbollslaget FC Twente som så sent som år 2010 vann högsta ligan i fotboll i Nederländerna, Eredivisie.

- Det var mycket snack om att FC Twente skulle hamna i division 2, men som tur är spelar vi även denna säsong i högsta divisionen. För tillfället har vi ett jätteungt lag, där den äldsta spelaren är 25 år gammal.

Starten gick lördagen den 6 augusti mot Excelsior och Fredrik fick vara med i öppningselvan.

- Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag har alltid drömt om att få starta en match i någon storklubb ute i Europa. Det var mäktigt då det var 30 000 tusen på läktarna som sjöng och härjade. Något som jag sent kommer att glömma.

Premier League

Många unga fotbollsspelare drömmer om att spela i något storlag i framtiden. Fredrik vill ta sig till England.

- Drömmen är att någon gång få spela i Premier League, högsta divisionen för fotboll i England. Det är egentligen inte så stor skillnad på vilken klubb, men visst vore det häftigt med någon av de största i England, som Manchester City eller Chelsea.