Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svampsjukdom gör björkarna gula

Från 2016
Gamla björkar är i riskzonen när det stormar
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Kjell Vikman

Redan i juli blev björkar gula och började fälla löv på många håll i landet. Den regniga sommaren har gjort träden utsatta för svampsjukdomar.

Olika bladfläcksjukdomar är en vanlig orsak till att björkar gulnar, samma effekt har björkrosten. Också i fjol drabbades björken av många svampsjukdomar.

Bladfläckssjuka leder till att björkarnas blad får bruna fläckar. De lägsta grenarna drabbas först och den bruna färgen sprider sig uppåt medan toppen fortfarande är grön. Björken får då ett lustigt utseende som om den bar en hatt.

De björkar som drabbades i fjol har också i år haft färre löv än normalt.

Ekonomiska förluster

Svampsjukdomarna förorsakar förluster framförallt vid plantskolorna, men där finns möjligheter att bekämpa dem kemiskt, säger Markku Remes, ledande expert på skogsvård på Skogscentralen.

Svampsjukdomarna hämmar tillväxten och förorsakar kvalitetsförluster också hos äldre träd. Röjning och gallring hämmar sjukdomarna eftersom svampsjukdomarna inte trivs lika bra i glesare skog.

Björkrost kan förekomma på samma plats i flera år eftersom den övervintrar som sporer i knopparna och i löv som ligger på marken.

Illa för julgranen

I sydvästra och sydöstra Finland, Birkaland och trakterna kring Salpausselkä har skvattramrost färgat färgat granar gula. Däremot har det förekommit mindre skvattramrost i år i norra och östra Finland, trots att vädret har gynnat sjukdomen.

Skvattramrostens sporer syns tydligt på undre sidan av granbarren och barren faller av efter växtperioden och tillväxten minskar en aning men förorsakar ingen större skada. Om sjukdomen förekommer flera år kan tillväxten påverkas.

- För julgranshandlare kan redan en lindrig smitta vara ett gissel, säger Remes.

Tallar, vide och al har också sjukdomar

I år har det också förekommit knopp- och grentorka hos tallar. Den orsakas av en svamp som gör tallarna bruna. Kalla och regniga somrar gör tallen speciellt utsatt.

Svampsjukdomar har drabbat också vide och al ovanligt hårt i sommar. Redan före sommaren blev videsnår vid stränderna bruna i stora delar av landet.

Diskussion om artikeln