Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två bollhallar på gång i Pedersöre

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 18:36.
Ingå allaktivitetshalls löpbana
Bild: yle/Börje Broberg

Knappt hinner kommunstyrelsen i Pedersöre förpassa bollhallen i Esse på remiss, så är nästa hallansökan på väg till kommunen. Det är en större hall som flera föreningar vill bygga på skolområdet i Sursik.

Det är i anslutning till fotbollsplanen i Esse som ett nybildat aktiebolag vill bygga en mindre bollhall. Kommunstyrelsen beslöt på måndagen sända ansökan på remiss för utredning.

Kostnaderna har beräknats till 353 000 euro varav regionförvaltningsverket beviljat ett stöd på 88 000 euro. Det som överraskade kommunstyrelsen var regionsförvaltningsverkets villkor.

Stöd ges endast om byggnadsprojektet inleds senast den sista oktober. Dessutom krävs att kommunen investerar 180 000 euro i ett nytt servicehus med omklädnings-, tvätt- och wc-utrymmen.

Kommunstyrelsen vill nu ha reda på mera om villkoren, och nästa gång ansökan tas upp ska hallbolagets representant presentera kalkyler på projektet.

Större hall på gång

Inom en månad kommer nästa ansökan in och den gäller en fullstor uppvärmd bollhall med konstgräs. Det är flera föreningar med Pedersöre FF i spetsen som står bakom projektet.

PeFF:s styrelseordförande Stefan Olli räknar med att ansökan lämnas in inom en månad. Kostnaden uppskattas till cirka 1,4 miljoner euro. Något statsstöd väntar man inte på.

- Det hade tagit flera år att köa efter bidrag, därför går vi lånevägen, säger Olli.

450 000 euro är ett minimum i eget kapital. Det hoppas man ordna genom pengar av privata, bidrag och kommunen. Utöver det hoppas man få kommunens borgen för ett lån på 900 000 euro.

Inklusive amorteringar räknar man med en årlig driftskostnad på 130 000 euro. Den kostnaden täcks med hyresinkomster och föreningar har i dagsläget skrivit intentionsavtal om att boka 70 procent av tiden i hallen.

Placeringen av hallen är fortfarande oklar. Ett alternativ är någonstans på skol- och idrottsområdet, en annan möjlighet är att placera hallen på andra sidan riksåttan.

Diskussion om artikeln