Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tölö bibliotek öppnar sig upp mot parken efter två år av renovering

Från 2016
Tölö bibliotek
Bildtext Här får biblioteksbesökarna sitta, dörrarna mot altanen ska i framtiden vara öppna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Bibliotekets balkonger har tagits i bruk igen, och på första våningen går det att köpa en kaffe och ta den ut på altanen. Tölö bibliotek har också fått fler toaletter och eluttag.

- Det känns som man skulle få vända ett nytt blad i en bok. I och med de förnyade utrymmena så tror jag att folk kommer att trivas bättre här, säger specialbibliotekarie Christina Haapala.

Tölö bibliotek stod färdigt 1970, arkitekt var Aarne Ervi. I den grundläggande renoveringen av huset har många ursprungliga detaljer bevarats, samtidigt som all teknik i huset moderniserats.

Barnavdelning på Tölö bibliotek
Bildtext Barnavdelningen har bytt namn och heter Sagans gård. Dörren mot parken ska stå öppen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På första våningen finns ett pausrum för bibliotekets besökare med bänkar och en kaffemaskin. Här går det att ta sig en kaffe och ta den ut på altanen, som ska få utemöbler.

Specialbibliotekarie Christina Haapala i det nyrenoverade biblioteket
Bildtext Specialbibliotekarie Christina Haapala i andra våningens stora sal, där balkongerna nu också öppnats upp för publiken.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Andra våningens stora sal är ljus och luftig. Dörren till balkongen är öppen, och där finns bord och stolar.

- Det är fritt fram att en vacker sommardag ta med sig bok, något lite att äta och njuta ute på balkongen, säger Christina Haapala.

Tölö bibliotek
Bildtext Före renoveringen fanns de svenska böckerna i tredje våningens galleri, nu hittas de nere i den stora salen på andra våningen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Inredningsarkitekt Hannele Helkama-Rågård planerade den ursprungliga inredningen för Tölö bibliotek. Hon jobbade då på Aarne Ervis arkitektbyrå.

De gamla borden har försetts med eluttag
Bildtext Läsesalen ser ut som förut, men de gamla borden har fått eluttag.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Många ursprungliga detaljer har bevarats i huset, men rökrummet som förr låg bredvid läsesalen finns inte längre kvar.

- Det fanns ett rökrum här och jag designade till och med askkopparna till det. Men sådant existerar ju inte mer. Jag tycker man kunde gå ut från rökrummet till balkongen, säger Hannele Helkama-Rågård.

Hannele Helkama- Rågård är inredningsarkitekt
Bildtext Hannele Helkama-Rågård var en ung inredningsarkitekt när hon fick i uppdrag att planera inredningen i Tölö bibliotek.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På fjärde våningen finns det så kallade "örat" kvar - en nedsänkt soffgrupp där besökarna ska kunna lyssna på musik. Tölö bibliotek var först i Finland med att öppna en musikavdelning.

Musikavdelningen på Tölö bibliotek
Bildtext Musikavdelningen finns kvar på fjärde våningen. Här finns också mötesrum att hyra - och en symaskin som biblioteksbesökare får använda.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Tanken var att man skulle kunna sitta lite lägre ner och lyssna på musik. På den tiden fick man hörlurar, där är uttag under sofforna för hörlurar, och så beställde man skivan hos bibliotekarien, säger inredningsarkitekt Hannele Helkama-Rågård.

Bottenvåningen i Tölö bibliotek
Bildtext Förr fanns det en dockteater i källarvåningen - nu är det ett klubbutrymme. Ett fönster öppnar sig mot barnavdelningen som finns ovanför. Maren Nielsen är en av de arkitekter som ansvarat för renoveringen av biblioteket.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Renoveringen kostade 7,2 miljoner euro och tog två år. Lördagen den 20.8. öppnar det nyrenoverade biblioteket.

Diskussion om artikeln