Flyget har landat! Obemannad farkost flög från ett land till ett annat

Det obemannade flygplanet flög från Hangö mitt på dagen på tisdagen och levererade tryggt sitt paket till Hapsal i Estland. Luftfärden på 120 kilometer gick utan problem.
Hangös stadsdirektör Denis Strandell hade planerat att packa med en bok om Hangö som gåva till sin kollega i vänorten Hapsal. Men eftersom den var för stor och tung fick han nöja sig med att skicka en skriftlig hälsning i den tub som hade monterats under flygplanets vänstra vinge enkom för det här tillfället.
Det var vid middagstid som det lilla obemannade flygplanet lyfte från Drottningberget i Hangö med sikte på Estland. Enligt arrangörerna var det här första gången en obemannad civil luftfarkost flyger över gränsen mellan två länder.
Oanade möjligheter för Hangös del
Det är ett historiskt ögonblick när det gäller civil flygverksamhet, säger stadsdirektör Denis Strandell.
- Det här kan öppna vilka möjligheter som helst. Det finns redan hurja visioner om förarlösa bilar, fartyg och flygplan, så det här är bara början på en revolution inom transportväsendet.
Transport är något som Hangö länge har satsat på och Strandell ser att här också kan finnas en nisch. Precis som Hangö har också Hapsal ett flygfält invid staden som mycket väl kan spela en roll i framtidens transportvisioner, säger han.
Turbulens i starten
Luftfarkostens avfärd lyckades och det knappt två meter långa planet försvann snabbt på den molniga himlen.
- Starten gick bra. Det var bara industrihallen i närheten som förorsakade häftig turbulens, säger Ronald Lindberg, ägare till Avartek som har byggt luftfarkosten.
Lindberg står och tittar på en laptop och följer med farkostens färd över Finska viken. Avståndet är 120 kilometer och planet flyger på 580 meters höjd. Det här är ett väl testat system och en helt normal flygning, säger han.
- Det enda som är speciellt att det är så lång färd. Det betyder att vi inte kan sköta flygningen med bara en markstation.
Jordens kurvatur gör att Hapsal är 400 meter under horisonten om man befinner sig i Hangö. Det betyder att markstationen i Hangö inte har direkt radiokontakt med flygplanet hela vägen fram.
- Vi måste ha en annan radiostation i Estland. Vi ger över kommandot till den andra radiostationen mitt ute på Finska viken, säger Lindberg.
Många möjligheter vid problem
Om det händer något med farkostens autopilot kan man ta över kontrollen på marken och styra den manuellt som vilken radiostyrd modell som helst. Men det innebär att man måste se farkosten, säger Lindberg.
- Om det nu händer något kan vi inte ta över kontrollen manuellt. I så fall måste vi utlösa fallskärmen eller glidflyga. Det finns olika möjligheter …
Men trots det blåsiga vädret behövdes inga räddningsmanövrar. Flygfarkosten landade tryggt i Hapsal med hälsningen från vänstaden norr om Finska viken.
Artikeln uppdaterades 17.8.2016 med ordet civil, det vill säga enligt arrangörerna är det första gången en obemannad civil flygning sker mellan två länder.