Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Burkiniförbudet sprids i Frankrike

Från 2016
Uppdaterad 17.08.2016 13:22.
En turkisk ung kvinna simmar iklädd täckande burkini.
Bildtext Burkiniförbudet blev aktuellt i Frankrike efter en rad terrordåd - Här simmar en ung turkisk kvinna iklädd en täckande burkini.
Bild: EPA/STEPHANIE PILICK

Flera franska städer följer staden Cannes kontroversiella exempel och inför förbud mot att bära burkini - eller heltäckande baddräkt - på sina badstränder.

Förbudet mot att använda en heltäckande baddräkt utsträcks till städerna Oye-Plages och Le Touquet i norra Frankrike samt till Leucate i sydväst - Dessutom har städerna Sisco på Korsika och Villeneuve-Loubet vid den franska Rivieran redan antagit liknande förbud.

Förbudet mot att använda burkini motiveras bland annat med att baddräkterna strider mot god sed och sekularism. En del beslutsfattare har också motiverat sitt motstånd med hygienskäl.

En burkini består vanligtvis av tunna långbyxor, en tunika med långa ärmar och en huva som täcker håret. De är allt mer vanliga i muslimska länder och har spridit sig även till Europa.

- Att simma fullt påklädd kan inte accepteras av hygieniska skäl säger borgmästaren Lionnel Luca i Villeneuve-Loubet.

Premiärministern stöder förbudet

I Leucate som också ligger vid Medelhavet säger borgmästaren Michel Py att förbudet fram till slutet av augusti, gäller alla personer "som inte är klädda på rätt sätt, som inte respekterar moraliskt beteende, sekularism, hygien och badsäkerhet."

Borgmästarna får stöd av den socialdemokratiska premiärministern Manuel Valls som har sagt att han godkänner förbuden.

Valls sa i en intervju att heltäckande simdräkter inte är lämpliga i Frankrike och att de strider mot republikens principer.

- Jag förstår borgmästarna i det rådande spända läget. De försöker förhindra störande fenomen som kan påverka den allmänna säkerheten, säger Valls.

Han tillade att heltäckande baddräkter är ett "uttryck för ett politiskt projekt som bygger på att kvinnor förslavas."

Förbud efter terrordåd

Burkiniförbudet blev en debattfråga efter terrorattacker i bland annat Nice i södra Frankrike. En präst mördades i sin kyrka den 26 juli och dagen därefter infördes det första burkiniföbudet i Cannes.

Kritikerna anser att förbuden är ett populistiskt spel för gallerierna, att de bryter mot mänskliga rättigheter och att de sannolikt ökar spänningen ytterligare i stället för att lindra dem.

Försök att förhindra förbuden på laglig väg har ändå misslyckats hittills, eftersom borgmästare har rätt att besluta om dylika frågor i sina städer.

Diskussion om artikeln