Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hundratals missbrukare lämnar in smutsiga nålar

Från 2016
Uppdaterad 17.08.2016 08:29.
Spruta
Bildtext Arkivbild.
Bild: Pekka Sipilä

Allt flera narkomaner hittar till sprutbytesstationerna i Karleby och Vasa. Under det senaste halvåret har 4 500 smutsiga nålar och sprutor lämnats in till hälsorådgivningsstationen Vaihtari i Karleby.

Sjukskötaren Tiina Ruppa är nöjd över att droganvändarna har hittat till Vaihtari som startade sin verksamhet i november.

Staden försökte sig på en liknande verksamhet redan år 2006 men den stängdes ner eftersom missbrukarna inte hittade dit.

- Allt har kommit igång mycket bra och klienterna har hittat oss. Jag är säker på att allt fler, så småningom, vågar lita på oss, säger Ruppa.

Vaihtari har för tillfället tolv klienter som också tar med sig sina bekantas sprutor.

I Vasa ökar också besöken

Allt fler hittar också till sprutbytesstationen Vaasan Tipsi som har runt 100 klienter. De senaste månaderna har stationen haft ungefär 250 besök.

- Jag kan inte ge några exakta siffror på hur många sprutor och nålar vi fått in i år. Men det handlar om flera tusen stycken, säger Ari Lyttinen som har arbetat på Vaasan Tipsi sedan starten år 2006.

Vid stationerna kan klienterna byta ut sina använda sprutor mot nya.

- Vi uppmanar alla som besöker oss att komma och lämna in sina sprutor och inte slänga dem vind för våg, säger Lyttinen.

Klienterna har möjlighet att få vaccinationer för hepatit A och B och få remisser för att testas för hepatit och HIV.

- Vi kan skriva ut remisser så att klienten får testa sig anonymt, säger Lyttinen.

Men vi finns också till för att diskutera och vara ett stöd, fortsätter Lyttinen som säger att den största belöningen är att träffa klienter som slutat missbruka.

Artikeln är uppdaterad den 17.8 klockan 8.28 med förtydligande rubrik.

Diskussion om artikeln