Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreansk veterandiplomat lär ha hoppat av i London

Från 2016
Nordkoreanska dipklomater vill varken bekräfta eller förneka uppgifterna om att Thae Yong Ho skulle ha hoppat av från ambassaden i London.Här omgärdas utrikesminister Ri Yong Ho av sina medarbetare under ett besök i Laos nyligen
Bildtext Nordkoreanska diplomater vill varken bekräfta eller förneka uppgifterna om att Thae Yong Ho skulle ha hoppat av. Här omgärdas utrikesminister Ri Yong Ho av sina medarbetare under ett besök i Laos nyligen
Bild: EPA/YONHAP

Nodkoreas biträdande ambassadör i Storbritannien har hoppat av, enligt sydkoreanska medier.

Sydkoreanska tidningar hävdar att veterandiplomaten Thae Yong Ho skulle ha hoppat av till ett tredje land tillsammans med sin fru och sin son.

Thae lär ha följt en "noggrann plan och han är som bäst på väg till ett tredje land för att ansöka om asyl" skriver tidningen JoongAng Ilbo.

Det är oklart om uttrycket ett "tredje land" syftar på Storbritannien - Sydkoreanska medier brukar använda uttrycket om länder som inte är Nord- eller Sydkorea.

Thae är väl känd bland brittiska diplomater och journalister eftersom han bland annat bar ansvar för journalistvisum och ofta försvarade sitt slutna landet offentligt.

"Kom plötsligt"

Storbritannien vill inte kommentera fallet och den nordkoreanska ambassaden i London vill varken bekräfta eller förneka uppgifterna.

- Det här kom plötsligt. Om det är lämpligt att reagera så är det möjligt att ni kommer att få höra vår reaktion, konstaterade en anonym diplomat vid ambassaden.

Om de sydkoreanska uppgifterna stämmer så skulle Thae var den högst uppsatta nordkoreanen som har övergett sitt land under de senaste åren.

Över 800 nordkoreaner har hoppat av eller flytt till Sydkorea hittills i år. Det är en ökning med 15 procent jämfört med samma period ifjol.

Antalet nordkoreanska flyktingar minskar

Det väckte stor uppmärksamhet i omvärlden när tolv kvinnliga anställda vid en nordkoreansk restaurang i Kina hoppade av tidigare i år.

Nordkorea stängde därefter flera statsägda restauranger utomlands, bland annat i Kina och Kambodja, och tog hem personalen.

Det totala antalet flyktingar har ändå minskat sedan Kim Jong Un efterträdde sin avlidne far Kim Jong Il år 2011.

- Den stora bilden är att även om antalet avhoppade har minskat totalt sett under Kim Jong Un så har allt fler strategiskt och politiskt viktiga personer hoppat av, säger Sokeel Park en sydkoreansk aktivist som arbetar med flyktingar från Nordkorea.

Diskussion om artikeln