Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Soini och Wallström möts i Stockholm

Från 2016
Soini och Wallström i Sverige
Bildtext Margot Wallström och Timo Soini i Stockholm den 3 juni 2015
Bild: JANERIK HENRIKSSON /Epa

Timo Soini (Sannf) gör sitt andra officiella besök i Stockholm som utrikesminister.

Soini gjorde ett snabbesök i Stockholm strax efter att han hade utsetts till utrikesminister våren 2015.

Nu besöker han sin svenska kollega Margot Wallström för ett andra officiellt möte och ska diskutera bland annat fördjupat utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete mellan Sverige och Finland. Också samarbetet med Nato, EU och FN står på agendan.

Soini ska också träffa förste vice talmannen Tobias Billström och andra representanter i den svenska riksdagen.

Relationen till Ryssland väntas diskuteras. Rysslands president Vladimir Putin har via ryska medier berättat att Finland, Sverige och en grupp Natoländer ska bjudas in till ett toppmöte i Moskva i september. Sverige har fått en officiell inbjudan, medan Finland fortfarande väntar på en sådan.

Ingetdera landet har gett ett svar på huruvida man kommer att delta. Enligt det svenska försvarsdepartementet är det tänkt att säkerheten i Östersjöregionen ska diskuteras.

Kallade hem ambassadör

Finlands ambassad i Stockholm har under den senaste tiden fått uppmärksamhet i finländska medier, i en intern utredning har kritik riktats mot ambassadör Jarmo Viinanen.

Igår fattade Soini beslut om att kalla hem Viinanen i förtid, efter uppgifter om bland annat olämpligt beteende mot kvinnor. Viinanen har sagt att anklagelserna saknar grund.

Soinis och Wallströms presskonferens kan ses direkt på Yle Arenan med start klockan 14.25.

Diskussion om artikeln