Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byaförening fortsätter kämpa mot Versöplaner

Från 2016
Uppdaterad 19.08.2016 05:53.
Versö i Pyttis
Bildtext Stranden vid Versöviken på Mogenpört i Pyttis.
Bild: YLE / Hanna Othman

I måndags godkände Pyttis kommunfullmäktige en ny detaljplan för Versö. Tanken är bland annat att bygga ett hotell på platsen. Byaföreningen motsätter sig detaljplanen.

Johan Ståhl är ordförande för Mogenpört ös byaförening. Han konstaterar att detaljplanen har varit på kommande redan i många år, och att det inte var någon större överraskning.

Redan i fjol jobbade kommunen med en plan som skulle ha reglerat framtiden för hela det 100 hektar stora området på Versö. Då hördes bland annat byaföreningen.

– Tydligen hittade de inte i det skedet någon som skulle vilja ta sig an projektet, säger Ståhl.

Nu är planen från kommunens sida att i stället planera området stegvis.

– Först ska de planera det där området som är närmast stranden, som ur vår synvinkel är det mest känsliga, för att göra det möjligt att bygga ett hotell där.

Vinner lite tid

Johan Ståhl konstaterar ändå att Pyttis kommun på lång sikt ändå funderar på att gå vidare med planerna på en stugby och båthamnar på Versö – en plan som lagts på is tillsvidare i och med att man börjar med hotellet.

Det enda de bybor som motsätter sig planen egentligen vinner i och med att området planeras stegvis är alltså lite tid.

– Det förändrar inte det grundläggande problemet med att bebyggelsen de försöker få dit är så massiv. Nu gör man det i skivor i stället, vilket kanske i vissa kretsar går lättare och mer obemärkt förbi.

Just nu bekymrar sig Mogenpört ös byaförening mest över att platsen för det planerade hotellet inte överensstämmer med den nuvarande landskapsplanen.

– Det har vi påpekat i olika skrivelser till kommunen, senast i maj. Jag har förstått att Kymmenedalens landskapsförbund också har haft våndor med det där.

Tänker gå vidare

Kan man kort och gott konstatera att bybornas önskemål inte har beaktats i beslutsfattandet?

– Nä, det har de ju inte, säger Ståhl. Problemet är ju också att landskapsplanen inte heller har beaktats.

Ståhl konstaterar att det antagligen hänger ihop med att Pyttis kommun har hittat någon som vill genomföra projektet så att hotellet uttryckligen placeras så som det nu är tänkt i detaljplanen.

Vem kommunen har förhandlat med vet han däremot inte, men han säger att kommunen själv har meddelat att det har funnits intressenter under årets lopp.

Mogenpört ös byaförening tänker inte heller ge upp kampen.

– När vi hade vårt årsmöte så visste vi ju redan hur planen såg ut, så beslutet på årsmötet var att vi går vidare, säger Johan Ståhl.

Diskussion om artikeln