Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien stänger kontroversiellt asylläger

Från 2016
Uppdaterad 17.08.2016 13:43.
Demonstration i Brisbane den 5 februari 2016 mot den australiska flyktingpolitiken.
Bildtext Att låta internera asylsökande utomlands har lett till stora protester i Australien. En majoritet av landets befolkning stödde ändå åtgärderna då de togs i bruk, enligt opinionsmätningar.
Bild: EPA/DAN PELED

Australien stänger ett av två läger som inhyser flyktingar som har försökt ta sig till landet havsvägen. Vad som händer med invånarna är oklart men i Australien kommer de aldrig att få asyl, säger landets immigrationsminister.

Australien stänger sitt kontroversiella asylläger på ön Manus i Papua Nya Guinea.

Beslutet ska enligt Papua Nya Guineas premiärminister ha fattats i samförstånd mellan de två ländernas regeringar.

- Både vår regering och Australien är av den åsikten att lägret ska stängas, sa premiärminister Peter O'Neill.

Lägret är ett av två som Australien bekostar utomlands för att slippa ta emot asylsökande och avskräcka så kallade båtflyktingar från att försöka ta sig till landet.

Alla asylsökande och flyktingar som försöker ta sig till Australien sjövägen interneras på ett av två läger, det på Manus eller ett läger på Nauru.

De som eventuellt beviljas asyl får inte heller ta sig till Australien utan blir kvar i värdländerna, Papua Nya Guinea eller Nauru.

"Kommer aldrig få asyl i Australien"

Lägren drivs av privata säkerhetsföretag och bekostas av Australien, som också betalar värdländerna för att få upprätthålla lägren.

Lägret på Manus ska för tillfället ha ungefär 860 invånare.

Vad som händer med invånarna vid lägret på Manus, av vilka många har suttit inspärrade i upp till tre år, är oklart.

Australiens immigrationsminister Peter Duttons kommentarer har ändå tolkats som att största delen kommer att utvisas tillbaka till sina ursprungsländer.

- Det har redan länge varit vårt mål att stänga lägret på Manus och erbjuda stöd med att antingen låta invånarna stanna i Papua Nya Guinea eller skickas tillbaka till sina ursprungsländer. Hur som helst är alla överens om att inte en enda av lägrets invånare någonsin kommer att få asyl i Australien, säger Dutton.

"Brott mot mänskliga rättigheterna"

Förutom att Australien har kritiserats för att ha utlokaliserat sitt flykting- och asylansvar har lägrets förhållanden kritiserats som undermåliga.

Flera människorättsgrupper menar att Australien bryter mot humanitär rätt med arrangemangen och att förhållandena på lägret är så dåliga att de kränker de internerades mänskliga rättigheter.

Framförallt i Papua Nya Guinea ska också invånare som beviljats asyl och bosatt sig i landet ha utsatts för våld, enligt flera människorättsorganisationer.

Många flyktingar bor i tältbyar i Nauru
Bildtext Journalister eller observatörer släpps inte i närheten av lägren, som av människorättsgrupper beskrivs som olämpliga för att inhysa människor.
Bild: Reuters

Läckta dokument från det andra lägret på Nauru avslöjade förra veckan systematiska övergrepp mot och utbredd psykisk ohälsa bland de asylsökande vid lägret.

Väktarna vid lägret ska enligt de interna dokumenten ha misshandlat och utsatt asylsökande för sexuella övergrepp.

Också självdestruktivt beteende och självmordsförsök var vanliga bland de internerade.

Över hälften av alla incidenter av våld eller sexuellt våld och självdestruktivt beteende som beskrivs i de läckta dokumenten var riktade mot barn.

Dutton anklagade då å Australiens vägnar de asylsökande för att hitta på anklagelser och göra sig själv illa för att försöka förbättra sina möjligheter att få asyl.