Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rusning på bb:n i Helsingfors – många skickas till andra kommuner

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 12:46.
Nyfödd på BB.
Bildtext Nyföd på bb. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Det har fötts så många barn under sommaren att det blivit trångt på förlossningssjukhusen i huvudstadsregionen. Föderskor har i stället skickats till Hyvinge och Lojo för att föda. Renoveringen av Kvinnokliniken blir färdig vid årsskiftet, vilket torde lätta på rusningen.

Det är igen sommarrusning på Helsingforsområdets universitetscentralsjukhus (HUCS) förlossningsavdelningar på Barnmorskeinstitutet, Kvinnokliniken och Jorv. Detta beror på att det i juli, augusti och september föds betydligt fler barn än under de övriga månaderna.

- På vår avdelning har det den här veckan fötts 20 barn varje dag. Det är en hög siffra, även för vårt sjukhus, säger barnmorskan Päivi Näätsaari på Barnmorskeinstitutet.

Förra veckan hade vi flera situationer då vi inte kunde ta in flera kunder.

― Essi Kinnunen, barnmorska på Barnmorskeinstitutet

Hennes kollega Essi Kinnunen berättar att man på HUCS tre förlossningssjukhus varit tvungen att styra föderskor till andra bb:n i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, det vill säga till Hyvinge, Lojo och Borgå.

- Till exempel förra veckan hade vi flera situationer då vi inte kunde ta in flera kunder, säger hon.

En fråga om säkerhet

Många har varit missnöjda då de varit tvungna att resa en timme bort till ett annat sjukhus.

- Det är en fråga om säkerhet. Föderskor styrs dit var det finns utrymme och personal som kan hjälpa mamman och den nyfödda, säger barnmorskan Kinnunen.

Många har varit missnöjda då de varit tvungna att resa en timme bort till ett annat sjukhus.

Överläkare Mika Nuutila vid HUCS avdelning för kvinnosjukdomar och förlossningar förstår familjernas frustration. Han säger att det inte borde få bli sådan här rusning.

- Lyckligtvis är det här ovanligt. Och till vår yrkesfärdighet hör också styrning av patienter, säger han.

Enligt Nuutila har det också tidigare hänt att föderskor i huvudstadsregionen styrts till andra sjukhus, speciellt då Kvinnokliniken under de tre senaste åren varit under renovering.

Splitternya förlossningssalar

Kvinnoklinikens renovering ska bli färdig i december. Överläkare Nuutila hoppas att verksamheten i de förnyade utrymmena ska vara i full gång i mars.

Kvinnokliniken har fått splitternya förlossningssalar och de nyföddas intensivvårdsavdelning ska få en egen våning.

- Dessutom får förlossningssalarna nu operationssalar för kejsarsnitt, i enlighet med internationella rekommendationer, säger Nuutila.

Efter att renoveringen är klar uppskattas det födas kring 5 500 barn per år på både Kvinnokliniken och Barnmorskeinstitutet och drygt 3 000 på Jorvs sjukhus.

Varpu Helpinen / Yle Helsinki

Diskussion om artikeln