VF: Låginkomsttagarna ska inte betala för lägre dagvårdsavgift
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kritiserar Finlands Näringsliv EK:s förslag att sänka dagvårdsavgifterna och bekosta sänkningen med hjälp av lägre bostadsbidrag.
Dagvårdsavgifterna får gärna sänkas, men inte genom att skära i bostadsbidraget, menar Andersson.
- Det skulle innebära att låginkomsttagarna betalade för en reform som skulle gynna medel- och höginkomsttagare och det är på intet sätt rättvist, säger hon.
Enligt EK krävs det rejäla förändringar för att få bort så kallade bidragsfällor som hindrar sysselsättningen. Andersson håller med om att det finns bidragsfällor som håller mammor borta från arbetslivet för länge. Regeringens planerade höjning av dagvårdsavgifterna skulle förvärra läget.
- Problematiken i Finland är att familjer med medelinkomster hör till den allra högsta avgiftsklassen. Det innebär att i de familjer där mannen har en högre lön så kan det skapa en flitfälla för lågavlönade kvinnor. Det lönar sig inte att arbeta eftersom det inte blir något extra kvar i handen när dagvårdsavgifterna höjs, säger Andersson.
Vill ha 15 timmar gratis för alla barn
Regeringen vill höja avgifterna för att årligen få in 54 miljoner euro mer till kommunerna. För en familj med medelinkomster och två föräldrar skulle avgiften på årsnivå stiga med 704 euro per barn. Vänsterförbundet vill i stället ha 15 timmar gratis dagvård per vecka för alla barn över tre år, oberoende av föräldrarnas inkomstnivå.
- I ungefär hälften av de europeiska länderna har man redan det. Jag ser det som att Finland skulle ta ett steg mot ett allmäneuropeiskt system, säger Andersson.
Dessutom vill Andersson minska bidragsfällorna genom att förnya föräldraledigheten så att föräldrarna delar på den, och utveckla föräldrarnas möjligheter till att jobba deltid. Utvecklingen i Finland skiljer sig från den i de andra nordiska länderna då det gäller deltidsarbete.
- Här gör kvinnor mindre frivilligt deltidsarbete, vi har inte samma system för att kombinera jobb och familjeliv. Däremot är Finland i topp då det gäller ofrivilligt deltidsarbete, till exempel inom handeln, säger Andersson.