Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äggpriserna fortsätter sjunka

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 11:17.
Ägg på caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå.
Bildtext Äggrpiserna förväntas sjunka i höst. Efterfrågan på ekologiskt odlade ägg har ökat.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Priset som äggproducenterna får för sina ägg fortsätter att sjunka. I höst beräknas dessutom producentpriserna på konventionellt producerade ägg att sjunka ytterligare. Det tror åtminstone verkställande direktör Jan Lähde vid Dava Foods Finland som köper upp 40 procent av alla landets ägg.

I nuläget får producenterna 0,85 euro/kg för ägg från burhöns.

Orsaken till prissänkningen är att efterfrågan på specialägg har ökat markant. Av de olika äggsorterna är det endast producentpriset på ekologiska ägg som har stigit.

Äggpackeriet Satamunas verkställande direktör Toni Haavisto berättar att trenden har varit liknande redan i flera år.

- Den här utvecklingen inleddes 2012 då de gamla burhönsen byttes ut mot höns i inredda burar eller våningsburar samt golvhöns eller ekologiska hönsgårdar, säger Haavisto. I dag är etiken viktig och efterfrågan på ägg som kommer från golvhöns eller ekologiska gårdar har ökat mest.

Sjunkande priser oroar producenterna

De sjunkande äggpriserna oroar producenterna. En av dem som är oroad är Pekka Saarinen från Loimaa som sitter med i centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK:s äggutskott.

- Vardagen för oss äggproducentern blir nog svår om äggpriset sjunker ännu mer samtidigt som efterfrågan på specialägg ser ut att öka, säger Saarinen. Inte finns det någon lönsamhet kvar längre.

En ekologisk höna
Bildtext Konsumenterna är idag upplysta och efterfrågan på ägg från ekologiska gårdar har ökat mest.
Bild: Yle/Marga Sandström

Enligt Saarinen är äggproducenterna den enda i kedjan som inte får någon lön. Äggproducenterna står inför mycket utmanande tider om producenterna måste hitta nya inkomstmöjligheterna för att ens kunna producera ägg.

Inhemska ägg håller hög kvalitet

De finländska äggen håller idag hög kvalitet och är salmonellafria. Det gäller inte alla länder och äggproducenterna är förbryllade över att man för fina ägg av hög kvalitet inte kan få ett bättre pris.

- Nu måste vi tumma på något för att få det hela att gå runt men börjar vi tumma på kvaliteten är loppet kört för hela branschen, säger Saarinen. För att vi också i fortsättningen ska få ägg av hög kvalitet måste priserna täcka produktionskostnaderna och helst ska det bli något kvar i plånboken.

Delade åsikter om överproduktion

I våras varnade MTK för överproduktion av ägg och i nuläget är överproduktionen cirka 15 procent.

Enligt producenterna borde det inte vara ett problem.

Närproducerade ägg
Bildtext Överproduktionen på ägg kan påverka priset men det råder delad mening om det är överproduktion på ägg.
Bild: YLE

- Om det ställer till med problem är det packeriernas egen dumhet, säger Saarinen. Nog måste de ha möjlighet att exportera de ägg som inte går åt eller använda dem till något annat så att de inte blir hängande i lagren.

Satamunas vd Toni Haavisto skriver inte under påståendet om att det nu råder överproduktion på ägg.

Enligt Haavisto har antalet höns hållits på samma nivå som ifjol samtidigt som äggkonsumtionen har ökat.

- Den stora frågan är att om det ens är klokt att eftersträva en balans, säger Haavisto. Finland behöver export och av vår totala ägganskaffning har 20 procent alltid bestått av export.

Redaktör: Paula Koskinen/Yle Turku. Här hittar du artikeln på finska.

Diskussion om artikeln