Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tre personer åtalas för brott i samband med FN-steels konkurs

Från 2016
Uppdaterad 17.08.2016 16:20.
FN-steel våren 2014
Bildtext Produkter till ett värde av 20 miljoner euro kan ha förts över från FN-steels moderbolag till tre dotterbolag före konkursen.
Bild: Yle/Monica Forssell

En finländare och två holländare åtalas för grovt bedrägeri och grov oredlighet som gäldenär i samband med stålbolaget FN-steels konkurs.

FN-steel gick i konkurs år 2012 och nästan 400 personer vid fabrikerna i Dalsbruk och Hangö förlorade då sina arbeten.

I förundersökningsskedet var två finländare och två holländare misstänkta, men för den ena finländarens del har beslut om åtalseftergift fattats.

Åtalen för grov oredlighet som gäldenär handlar om att produkter till ett värde av cirka 20 miljoner euro, utan giltig orsak, före konkursen fördes över från FN-steel till tre dotterbolag inom koncernen.

Dotterbolagen, varav ett var finländskt, ett svenskt och ett holländskt stod redan sedan tidigare i skuld till moderbolaget.

Åtalen för bedrägeri gäller cirka 15 miljoner euro.

Det var på våren 2015 som häradsåklagare Petri Hiltunen, specialiserad på åtal för ekonomisk brottslighet, inledde åtalsprövningen. Hiltunen säger att fallet är det mest omfattande, både ur ekonomisk synvinkel men också materialmässigt, som han i egenskap av åklagare haft hand om.

Förundersökningsmaterialet omfattade nästan 5 000 sidor och förutom de misstänkta personerna har också flera vittnen hörts under processens gång.

Målsägande i fallet är Nordea, Finnvera och FN-steels konkursbo.

Processen fortsätter nu med att tingsrätten hör målsäganden om eventuella krav på ersättningar och straff.

Petri Hiltunens bedömning är att fallet behandlas i Åbo tingsrätt i början av nästa år.