Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slutspurt för Ålands nya autonomi

Från 2016
Ålandskommitténs ordförande, president Tarja Halonen i Mariehamn den 16 augusti 2016.
Bildtext Ålandskommitténs ordförande, president Tarja Halonen, i Mariehamn den 16 augusti 2016.
Bild: Ulf Weman

Från sju olika modeller på finansieringen av Ålands nya autonomi, till två modeller - efter tre års utredande går nu Ålandskommittén in i slutspurten.

Ålandskommitténs ordförande, president Tarja Halonen, var i tisdags kväll mera optimistisk att kommittén kommer enhälligt överens om det nya ekonomiska systemet, än hon var på morgonen innan mötet i Mariehamn började.

Brännande fråga

Ekonomin, med en från åländsk sida tänkt möjlighet till egen beskattning, är kanske den mest brännande frågan för Ålandskommittén.

Och det var den frågan som kommittén arbetade med hela dagen vid sitt möte i Mariehamn i tisdags.

Halonen varnade

Vilka de två modellerna är vill inte Tarja Halonen gå in på ännu, och på frågan om det är ett åländskt förslag mot ett förslag från rikspartierna, varnade president Halonen för att skapa en krigsskådeplats, alltså att söka motsättningar som kanske inte finns.

Hon menade att det är blandade ingredienser i de båda förslagen, men att man naturligtvis kan skönja de åländska medlemmarnas åsikter.

Förslag i april

Ålandskommittén, med representanter för både Ålands lagting och riksdagen, ska vara klar med ett förslag till ny självstyrelselag för Åland senast den 30 april nästa år.

Lagen stiftas som en grundlag av två riksdagar med nyval däremellan.

Text: Ulf Weman, Ålands Radio och Tv

Diskussion om artikeln