Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä om brevprotesten: Det är klart att man berörs av enskilda fall

Från 2016
Uppdaterad 17.08.2016 17:09.
Statsminister Juha Sipilä
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det är upp till Inrikesministeriet att avgöra om det finns orsak att ändra på Finlands asyllinje, säger statminister Juha Sipilä (C). I dag kommenterade Sipilä för första gången den brevprotest som syftar till att ändra på Finlands asylpolitik.

- I breven lyfter man fram enskilda fall som man inte kan kommentera. Men det är klart att Finland följer internationell praxis. Sedan finns det möjlighet att överklaga om det skett fel i enskilda fall. Så vad breven beträffar kommer jag att hänvisa dem vidare till inrikesministern, som kan avgöra om de föranleder vidare åtgärder.

Det är till dig breven skickas. Hur påverkar de dig?

- Det är klart att man berörs av enskilda fall. Det väcker frågor om huruvida vi handlar rätt, men Inrikesministeriet får avgöra om det finns orsak att ändra på vår politik.

Finns det anledning att ändra på politiken?

- Som jag nyss sade så är det Inrikesministeriets uppgift att fundera på den saken. Men jag tror att vårt system fungerar bra. Vårt system är mycket likt det som tillämpas i Sverige.

Författare initierade brevprotest

Statsministern har tillsvidare fått ungefär 150 brev av människor som protesterar mot Finlands nya strängare asylpolitik.

Sekreteraren Anu Hares vid Statsrådets kansli uppgav på tisdagen att det har kommit 103 brev på svenska och 40 brev på finska. Sipilä har också fått några e-postbrev.

Det är nu drygt två veckor sedan författarna Monika Fagerholm och Merete Mazzarella startade en kampanj där de uppmanar människor att skriva pappersbrev till statsministern och vädja för en förändring i asyllinjen.