Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Anttila stänger affärer i huvudstadsregionen - köpcentren letar efter nya hyresgäster

Från 2016
Uppdaterad 19.08.2016 10:51.
Anttila i Sello stängde dörrarna för gott 18.8.2016
Bildtext Den Anttila som fanns i köpcentret Sello i Esbo hade stängt dörrarna för gott torsdagen den 18.8.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Konkursdrabbade Anttila lämnar efter sig tusentals kvadratmeter tom affärsyta i huvudstadsregionen. Anttilas hyresvärdar tror de kan hitta nya hyresgäster för utrymmena, men den snabba tidtabellen är en utmaning.

I huvudstadsregionen har den konkursdrabbade affärskedjan stängt tre affärer den här veckan. Konkursboets förvaltare Mikko Tiilikka berättar inte vad som ska hända med återstående sex affärerna i huvudstadsregionen.

I köpcentret Sello i Esbo hade Anttila stängt för gott på torsdag. Enligt Sellos vd Matti Karlsson upptog Anttila lite under 4 000 kvadratmeter av köpcentret.

- Vi har diskuterat med många potentiella hyresgäster. Det är en stor yta och det tar sin tid att hitta nya hyresgäster. Många utländska företag är intresserade, men för dem är augusti en semestermånad, säger vd Matti Karlsson på köpcentret Sello.

Sello i Esbo
Bildtext Köpcentret Sello i Alberga har Anttilas logo på synlig plats på fasaden.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Citycenter, köpcentret som finns i det så kallade korvhuset, har Anttila hållit dörrarna stängda sedan måndag. Köpcentrets direktör Tiina Fågel berättar att förhandlingar med kommande hyresgäster redan har inletts.

Nyheten om Anttilas konkurs kom den 19 juli 2016. En rundringning till Anttilas hyresvärdar i huvudstadsregionen visar att de tror på att det går att hitta nya hyresgäster för utrymmena.

Utmaningen ligger i den snabba tidtabellen. Redan en månad efter konkuresbeskedet har tre affärer stängts i huvudstadsregionen.

Anttila i Citycenter har stängt
Bildtext Anttila i Ciytcenter som ligger i Helsingfors absoluta centrum har stängt.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I köpcentret Jumbo i Vanda fyller Anttila mer än 3 000 kvadratmeter.

- Vi vet inte när Anttila flyttar ut ur Jumbo, det finns inget beslut om saken, säger Olli Lehtoaro som är direktör för köpcentret Jumbo.

Jumbo inledde förhandlingar med potentiella nya hyresgäster genast efter konkursbeskedet.

- Vi letar efter det bästa alternativet för köpcentret Jumbo. Just nu kartlägger vi om någon är intresserad av hela utrymmet. Det goda med Anttilas placering i Jumbo är att det är i en våning, så det går att dela upp utrymmet, säger Olli Lehtoaro.

Köpcentret Itis förhandlar om fortsättning med Anttilas konkursbo

I köpcentret Itis i Östra centrum fyller Anttila idag ett utrymme i två våningar på ungefär 6000 kvadratmeter. Itis förhandlar i första hand med Anttilas konkursbo, berättar köpcentrets direktör Kirsi Feirikki.

- Jag ser det som att vi har bra chanser att få nya hyresgäster. Ett sannolikt alternativ är att vi delar upp utrymmet så att det går att hyra ut till flera olika affärer, säger Kirsi Feirikki.

Anttila i Citycenter har hållit stängt sedan måndagen den 15.8, och Anttila i Sello stängde för gott torsdagen den 18.8. I Kajsaniemi har Kodin Ykkönen stängt sedan 18.8.

Diskussion om artikeln