Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra döda i S:t Petersburg efter terrorräd

Från 2016
Uppdaterad 17.08.2016 20:26.
Polisräd i höghusområde i S:t Petersburg - Spela upp på Arenan

Den ryska underrättelsetjänsten FSB:s insatsstyrkor uppges ha dödat fyra män misstänkta för terrorkopplingar i samband med skottlossning under en räd i S:t Petersburg.

Fyra personer som misstänks vara medlemmar i en vad ryska myndigheter kallar en nordkaukasisk terrorgrupp dödades i dag under en eldstrid med myndigheterna i S:t Petersburg.

Underrättelsetjänsten FSB:s insatsstyrkor ska ha slagit till mot en lägenhet i stadens utkant. Enligt en talesman öppnade de misstänka eld mot myndigheterna som svarade på eldgivningen.

- Jag hörde flera smällar som lät som explosioner och sedan en massa skottlossning, säger ett vittne i grannbyggnaden till ryska medier.

Poliser beväpnade med automatvapen omringade byggnaden där skottlossningen ägde rum och spärrade av området i timmar, uppger ryska medier.

Myndigheterna har inte bekräftat antalet döda, men ryska medier rapporterar att flera människor också har gripits under räden.

Misstankarna riktas mot norra Kaukasien

De fyra personerna ska ha tillhört en terrorgrupp med band till norra Kaukasien.

Grupper från norra Kaukasien har ofta slagit till mot bland annat metrostationer, bussar och flygfält i Ryssland sedan landet utkämpade två brutala krig i Tjetjenien på 1990-talet och i början av 2000-talet.

Myndigheterna har ändå lyckats förhindra flera terrordåd, och gärningsmän har gripits under de senaste åren.

Sedan kriget i Syrien började har angreppen trappats av eftersom en stor del av de militanta i regionen har åkt till Syrien för att strida.

Ryska myndigheterna har också oroats över att återvändande krigare igen kan öka risken för terrordåd i Ryssland och de nordkaukasiska republikerna.