Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbla Rio-uppdrag för bordtennisprofilen Sonja Grefberg

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 02:07.
Sonja Grefberg jobbar som bordtennisfunktionär vid OS i Rio.
Bildtext Sonja Grefberg jobbar som bordtennisfunktionär vid OS i Rio.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

En del olympiska äventyr varar längre än andra. För bordtennisfunktionären Sonja Grefberg från Esbo kommer vistelsen i Rio de Janeiro totalt att omfatta två månader.

När Yle Sporten försöker nå Sonja Grefberg för en intervju under OS i Rio de Janeiro krävs först tillstånd från högre makt inom bordtennisens organisation. Med tillståndet fixat stämmer vi träff i Riocentro paviljon nummer 3, mitt emellan lagtävlingens bronsmatch och final.

Innan vi kan bänka oss ner för att prata stöter vi på ett praktiskt problem. Sonja Grefberg får inte vistas på journalisternas området och jag omöjligen kan befinna mig bakom kulisserna dit bara spelare och funktionärer får gå.

Kompromissen stavas läktarplats, och väl där får den i Grankulla bosatte Grefberg berätta vad hon riktigt gör i Rio de Janeiro.

– Jag har varit här i en månad och ansvarar för spelområdet, det som vackert heter ”field of play”. Jag ansvar för volontärerna som jobbar på området och sköter förberedelserna i det rum där spelarna samlas innan de kommer in för att spela sina matcher. Också den proceduren har jag ansvar för, förklarar Grefberg.

Nu är det ju ingen slump att just Sonja Grefberg är den som håller i trådarna. Hennes förflutna som spelare på 1970- och 1980-talet förde henne via tränarjobb in i förbundsverksamheten. Under spelarkarriären vann hon massvis med FM-medaljer både i singel och i dubbel tillsammans med systern Monica. Som bäst låg hon på plats nummer 36 i världsrankingen.

Via sitt arbete på det finska förbundet lyckades hon skapa internationella kontakter som hon utnyttjade för drygt fyra år sedan.

– Inför OS i London hörde jag mig för till vissa kontakter om möjligheten att kunna jobba, och då fick jag jobbet. Den här gången hörde organisationskommittén från Rio sig för och bad mig ställa upp även i år.

Bordtennis vid OS i Rio de Janeiro.
Bildtext Bordtennisen i RIo spelas i ett kongresscenter.
Bild: imago/Lars Moeller/ All Over Press

Mycket jobb, lite sömn

Den första delen av hennes massiva insats i Brasilien närmar sig sitt slut. Efter intervjun med Yle Sporten skall hon ännu ro lagtävlingens final mellan Japan och Kina i hamn innan en veckas semester tillsammans med dottern (som jobbar som volontär under OS står på agendan.).

Efter det återvänder Sonja Grefberg till Rio för Paralympics, där hon är tävlingsledare.

I praktiken går hennes jobb ut på att hålla koll. Under OS har allting löpt som smort, men Grefberg har ändå en hel del att stå i.

– Det handlar framförallt om ifall spelarna på något sätt avviker eller försenar sig från uppvärmning och match. Då måste vi skrida till verket och söka fram spelarna och se till att de är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Eftersom jag också ansvarar för volontärerna gäller det att se till att folket räcker till ifall det blir bortfall i manskapet, förklarar Grefberg.

Dagarna under OS är väldigt långa och nätterna följaktligen korta. Spelplans-funktionärerna är de första som kommer på jobb på morgonen och de sista som lämnar arenan på kvällen, men Grefberg klagar inte. Hon trivs i det internationella klimatet på sitt andra OS.

– Det är väldigt roligt. I London var det möjligtvis lite fler länder representerade i organisationen, men med mig nu jobbar en tävlingsledare från Egypten och min närmaste kollega är från Cypern medan chef är från Portugal. Dessutom har vi bland volontärerna några britter och ett indiskt tvillingpar, så det är brokigt men också jätteskojigt.

Kunde ha varit med i Sydkorea 1988

Till saken hör att Grefberg mycket väl kunde ha varit OS-spelare själv också.

I Rio de Janeiro skrev Benedek Olah finsk bordtennishistoria med sin blotta närvaro, men Grefberg minns tillbaka till en tid när frustrationen över en utebliven OS-plats var större än vad den är idag.

– Inte går jag längre och tänker på det, men år 1988, när bordtennis kom med som OS-gren, var jag väldigt nära att komma med. Jag spelade bra i det europeiska kvalet och blev andra reserv till OS. Då harmade det jättemycket, men jag är glad att jag kan få uppleva den här fantastiska atmosfären nu från en annan synvinkel.

Benedek Oláh jublar efter sin första match i OS.
Bildtext Benedek Olah deltog i bordtennis i OS som enda finländare.
Bild: All over press

Efter finalen kan Sonja Grefberg andas ut. För en stund. Efter den korta semestern vidtar arbetet igen på samma plats, men det faktum att man nått halvvägs kommer nog att firas, tror hon.

– En del av vårt gäng har redan hunnit åka iväg, men månne vi inte ställer till en liten fest när den sista finalen är över.

Diskussion om artikeln