Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skogsbrand utom kontroll öster om Los Angeles

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 07:41.
Över 80 000 personer har tvångsevakuerats undan branden - Spela upp på Arenan

Skogsbränderna öster om Los Angeles i Kalifornien sprider sig utom kontroll.

Flera tusen brandbekämpare har snabbinkallats för att hjälpa 1 300 brandmän som inte har lyckats få branden under kontroll i bergspasset Cajon Pass drygt 120 kilometer öster om Los Angeles.

Över 80 000 personer har tvångsevakuerats undan branden Blue Cut, som härjar nära motorvägen mellan Los Angeles och Las Vegas sedan i tisdags.

Brandledningen säger att man aldrig har sett en brand som sprider sig så snabbt. Man kan inte heller ge några uppskattningar om hur många hem som har förstörts.

- Det är många familjer som kommer tillbaka till ingenting. Den slog till snabbt och hårt. Den slog till med en intensitet som vi inte har sett tidigare, säger San Bernardinos brandchef Mark Hartwig efter ett ha observerat det drabbade området från en helikopter.

Brandbekämparna har inte lyckats få kontroll över brandhärdar och de har svårt att nå bränderna tryggt, då de sprids snabbt i bergspass och djupa raviner.

Flera tusen brandmän sällar sig under torsdagens lopp till 1300 räddningsarbetare som inte har lyckats släcka branden
Bildtext Flera tusen brandmän sällar sig under torsdagens lopp till 1300 räddningsarbetare som inte har lyckats släcka branden
Bild: EPA/MIKE NELSON

- Jag har aldrig sett en så extrem brand under mina 40 år som brandman, konstaterade den lokala brandchefen Michael Wakowski.

Ingen har tillsvidare omkommit i branden och det är fortfarande oklart vad som orsakade den.

Guvernören Jerry Brown har utfärdat katastroftillstånd för San Bernardino få att få mer hjälp till det drabbade området.

Över 82 000 människor i 34 000 hushåll beordrades att lämna sina hem i San Bernardino, som har blivit en del av storstadsområdet kring Los Angeles.

Torkan bidrar till bränder

Experter antar att den fem år långa torkan i Kalifornien bidrar till att bränderna numera är så intensiva och omfattande.

Åtta olika olika skogsbänder härjar i delstaten trots att den egentliga "brandsäsongen" inte har börjat än.

Experter varnar för fortsatta skogsbränder fram till december på grund av torkan och det varma vädret..

Läget befaras bli värst i september och oktober då ökenvindar underblåser vilda eller anlagda bränder.

Diskussion om artikeln