Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen orsak till oro över harpest i Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 19.08.2016 10:14.
Fälthare
Bildtext Fälthare
Bild: Yle / Jari Flinck

Det finns flera fall av misstänkt harpest i Österbotten. Ansvariga läkaren Tino Grönroos vid Mehiläinen i Vasa säger att det kan vara fråga om någon form av epidemitopp, men det finns ingen orsak till oro.

Man behöver inte vara rädd för att gå till skogen, det räcker med att man är medveten om harpestrisken och undviker att röra i döda harar om man påträffar sådana i terrängen.

Harpest är en djursjukdom som orsakas av en bakterie och den kan spridas till människan via myggor eller direkt vid närkontakt med en sjuk hare.

- Det brukar bli lokala epidemier oftast i augusti - september. I fjol hade man fler fall är året innan och det kan hända att det är en epidemitopp på kommande, säger Grönroos.

Sprids med myggor

Själva pestbakterien lever i gnagare och harar. Om det finns mycket harar blir det förr eller senare också mycket harpest.

Om myggan sprider harpesten får man som människa ett rött myggbett som läker dåligt. De lymfkörtlar som är i närheten av myggbettet reagerar också med svullnad.

- Man får febersjukdom och mår dåligt och typiskt är förstorade lymfkörtlar, säger Grönroos.

Det finns antibiotika som biter på harpesten och en del kan också bära pesten utan att ha symptom. Harpest smittar inte mellan människor. De som har största risken att smittas av harpest är jägare som kommer i kontakt med döda harar.

- Om du är jägare kan du få det från haren direkt och då kan smittan också vara värre och man kan få lunginflammation. Om man är stadsbo är risken ganska liten fast vi börjar ha ganska många fältharar också i stan, säger Grönroos.

Diskussion om artikeln