Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OAJ: Militärtjänstgöringen stör det civila livet

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 17:31.
Stridsuppvisning i samband med totalsäkerhetsmässa i Tammerfors sept 2015
Bild: Tampereen Messut/Merja Ojala

Lärarfacket OAJ vill väcka diskussion om tidpunkten för när militärtjänstgöringen ska inledas. De nuvarande inryckningsdatumen - det vill säga januari respektive juli - går dåligt ihop med det civila livet, säger OAJ.

OAJ anser att beväringarna kunde rycka in i mars eller september i stället. Beväringsförbundet stöder förslaget, men Försvarsmakten sätter sig på bakhasorna.

Beväringsförbundets ordförande Rami Laitila säger att det är besvärligt på många sätt att inleda militärtjänstgöringen i januari eller juli.

- Det nuvarande systemet bromsar upp studierna och omöjliggör sommarjobb. Två hela somrar kan gå förlorade på grund av inryckningstidpunkten, konstaterar Laitila.

En beväring kan delta i två inträdesprov under sin tjänstgöring, men det är svårt att förbereda sig för proven, säger Laitila.

- Det finns ingen tid för det, säger han.

Försvarsmakten säger nej

På Försvarsmakten väcker förslaget att flytta inryckningstidpunkten ingen större entusiasm.

Utbildningssektorns chef Petri Pääkkönen säger att ändringen skulle leda till att utbildningen av trupperna i huvudsak skulle flytta till sommarmånaderna juli och augusti, som ju är semestertider.

Ett annat argument mot en flyttning är att Försvarsmakten också utbildar reservister och att få ihop den tidtabellen är knepig redan med nuvarande system, säger Pääkkönen.

Beväring håller inte med facket

Oscar Nymalm, someagent för Nylands brigad, ser inte ett behov av nya inryckningstider.

Han säger att till exempel då man rycker in på sommaren kan man göra det direkt efter att skolan har slutat. Dessutom vet man långt på förhand när man ska rycka in, så att man kan planera hur man gör med studier och jobb.

Nymalm själv ryckte in i januari, men inte heller det var något problem.

- Jag hade ett halvår på mig att jobba, säger han.

För dem som tjänstgör i nio månader kan tiderna ändå vara lite underliga, medger Nymalm. De hemförlovas antingen i april eller i september.

Diskussion om artikeln