Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya bombdåd i Turkiet

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 16:51.
Bombdåd i Turkiet
Bildtext Två kraftiga explosioner i städerna Elaziğ och Van har krävt åtminstone sex dödsoffer och skadat över 200 människor.
Bild: EPA

Tre bombdåd har dödat 12 människor och skadat över 200 i östra Turkiet. Bombdåden var riktade mot polis och armén.

En bilbomb exploderade utanför en polisstation i den kurdiska staden Van tidigt på torsdag morgon och dödade tre och skadade tiotals människor.

En annan bomb exploderade vid polishögkvarteret i staden Elaziğ ungefär 200 kilometer väster om Van. Den kraftiga bilbomben uppges ha dödat åtminstone tre poliser. Över 120 människor ska också ha skadats i attacken, bland dem många civila.

Den turkiska nyhetsbyrån Dogan säger att den kurdiska separatistgerillan PKK ligger bakom båda attackerna.

PKK har ändå inte anmält att gerillan skulle ha utfört dem.

På torsdag eftermiddag exploderade en bomb som hade placerats vid en vägkant bredvid ett passerande militärfordon i östra Turkiet.

Fem soldater och en medlem i de lokala paramilitära vaktstyrkorna uppges ha dödats i den tredje bombattacken, som liknar de angrepp PKK har utfört mot armén i åratal.

Säkerhetsläget allvarligt

Turkiets premiärminister Binali Yildirim anklagade också PKK för dåden och sade att säkerhetsläget fortfarande ska anses skarpt och risken för fler terrordåd hög, då han besökte offren vid ett sjukhus i Elaziğ på torsdag eftermiddag.

Yildirim sade att PKK:s agenter försöker utföra självmordsattacker i hela landet, var de än kan slå till.

Han upprepade den turkiska regeringens och presidentens budskap om att PKK kommer att bekämpas tills gruppen är slagen.

- Ingen terrorgrupp kommer att tvinga det här landet på knä, sade Yildirim.

Yildirim påstod också att PKK och Gülen-rörelsen som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket i juli styrs av samma hjärna, ett påstående den turkiska regeringen också tidigare indirekt har kommit med utan att kunna uppvisa några bevis.

Våldet sprider sig

PKK har ofta utfört angrepp, bakhåll och bombdåd mot polis och militär i de kurdiska områdena i östra Turkiet.

Häftiga strider mellan PKK och armén har förekommit i kurdiska städer efter att ett närmare tre år långt eldupphör avslutades på president Recep Tayyip Erdoğans order.

Striderna rapporteras enligt människorättsgrupper också ha krävt hundratals civila offer, men turkiska myndigheter säger att uppgifterna inte stämmer.

PKK:s bombdåd har också utförts i städer med kurdisk majoritet.

Elaziğ är ändå inte en traditionellt kurdisk stad och befinner sig inte i det område PKK anser höra till norra Kurdistan, alltså det område där gruppen vill se en självständig kurdisk stat.

Staden har hittills inte drabbats av det våld som har utspelat sig i andra delar av östra Turkiet trots att den ligger mycket nära de kurdiska områdena.

Elaziğ ses som en mycket konservativ region som så gott som enhälligt har röstat på Erdoğans AK-parti.

Diskussion om artikeln