Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Över 50 löpskyttar tävlar om förbundsmästerskapet i Västerby

Från 2016
Terttu Augustson och Johanna von Frenckell vid skjutbanan i Västerby i Ekenäs.
Bildtext Terttu Augustson och Johanna von Frenckell säger att löpskytte är en svår gren att förklara för någon som inte sett den.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Under veckoslutet (20-21.8) ordnas Finlands Svenska Skidförbunds mästerskapstävlingar i löpskytte för första gången i Västerby i Ekenäs. Det är en liten bana men tävlingsledare Terttu Augustson säger att den räcker till med det antal tävlare som nu är anmälda.

- Med lite över femtio deltagare går det. Vi får dra ut på startfältet så att det inte blir kaos under skjutandet, var och en måste få skjuta när de kommer in. Vi väntar nu på att få en skidskytteplats för att också kunna ordna tävligar i skidskytte i Västerby.

Mångårig dröm

Det är Ingå IF och Österby Sportklubb som står värd för mästerskapen. Augustson säger att de länge drömt om att arrangera tävlingarna i Västerby.

- Vi har i många år tänkt att vi ska ordna mästerskapen men samtidigt har vi så dåligt med utrymme på banan, men nu beslöt vi oss för att det ska gå, säger hon.

Tävlingsledare Terttu Augustson vid skjutbanan i Västerby i Ekenäs.
Bildtext Tävlingsledare Terttu Augustson har tidigare tävlat i löpskytte och skidskytte finns fortfarande på agendan då hon slipper kryckorna.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Löpskytte är besläktat med skidskytte om än en lite yngre gren. Det är vanligt att man sysslar med båda, berättar Johanna von Frenckell som ska delta för tionde gången i mästerskapen i år.

- Löpskytte liknar skidskytte, det är samma moment med skillnaden att man löper istället för att skida. Det är bra att kunna träna skidskytte på vintern och löpskytte då det inte finns snö, förklarar hon.

Kräver bra balans mellan löpning och skytte

Augustson och von Frenckell menar att grenen är väldigt svår att beskriva för någon som inte sett den.

- Om man ser den i verkligheten är det lättare att förstå. Det är bäst att se grenen i verkligheten, konstaterar Augustson.

Måltavlorna vid löp- och skidskyttebanan i Västerby i Ekenäs.
Bildtext Avståndet till måltavlorna är femtio meter.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Löpskytte kräver som namnet antyder att man är såväl en skicklig löpare som en duktig skytt.

- Det beror på vad man är stark på, men en balans mellan båda är ändå viktigast, säger von Frenckell.

Hoppas på bra väder

Under veckoslutets mästerskap tävlas det i tjugotvå klasser. Ålderspridningen är ganska stor, deltagare från 11 år till 75 år är anmälda.

- Eftersom det är lite färre deltagare i varje klass så har vi spritt ut dem med tio års mellanrum från 35 år uppåt, berättar Augustson.

Hon uppmuntrar alla som vill bekanta sig närmare med grenen att komma och följa med tävlingarna som åskådare.

- Vi säljer kaffe och grillkorv så kom gärna och understöd föreningen.

För publiken och funktionärernas skull hoppas båda två på bra väder inför veckoslutet. Men von Frenckell säger att hårda regn också kan ställa till det för dem som tävlar.

- Ifall det spöregnar kan det rinna vatten i ögonen, förklarar hon.

Seger i sikte

Hon har passat på att träna extra på löpningen under sommaren och även skytte under en resa i Tjeckien för ett par veckor sedan.

Målet har hon klart för sig.

- Man måste alltid gå in med vinst i sikte, säger hon och skrattar.

Löpskytt Johanna von Frenckell vid skjutbanan i Västerby i Ekenäs.
Bildtext Det gäller att inte bomma om man ska vinna mästerskapen i Västerby, säger löpskytten Johanna von Frenckell.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Lovande namn i FM

Första veckan i september, ett par veckor veckor efter mästerskapen i Västerby, kommer de finska mästerskapen i löpskytte att gå av stapeln i Hollola i Lahtis.

Bland den egna föreningen Österby Sportklubbs deltagare i FSSM finns det några namn som det gäller att hålla utkik efter under FM, menar Augustson.

- Saimi Lupala som tävlar i klassen för under 13-åringar är guldaspirant om hon får träff. Andreas Selenius i herrarnas allmänna klass kan ta medalj om han skjuter bra, säger hon.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan