Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Mammon 2 - farligt spel mellan media, politik och pengar

Från 2016
Uppdaterad 24.08.2016 10:04.

En känd men kontroversiell journalist blir mördad, Norge hamnar i chock och yttrandefriheten är under attack. Samtidigt blommar en intern strid upp i högerpartiet som styr landet. Välkommen till andra säsongen av Mammon!

Mammona yle.fi:ssä

Mammon 2 är en fristående säsong på den populära thrillern om makt och samhällets avigsidor. En berättelse om hur journalister och politiker med sitt inflytande både kan ödelägga och rädda oskyldiga människors liv.

Den första säsongen utspelade sig på den fiktiva tidningen Aftenavisen, men i den andra flyttas vi till norska VG:s redaktion. Här träffar vi igen politiska redaktören Mathiesen som kämpar med hälsan och med att hålla samman redaktionen.

Hans största bråkstake är journalisten Torgrim som anser att Mathiesen skadar tidningens trovärdighet. Torgrim utnyttjar varje tillfälle när det gäller att skapa oenighet och gräl men är också orädd och karismatisk, något som gör honom till landets kanske mest omtyckta journalist och politiska kommentator.

Parallellt med maktkampen inom medierna får vi också följa det politiska spelet och statsministern Michael Woll. Till sitt yttre är han den perfekta ledaren - ambitiös, karismatisk, har studerat på Harvard och omger sig med skickliga medarbetare. Hans senaste giv är en ny utbildningsreform som snart skall lanseras.

Men situationen kommer snabbt att förändras både inom VG:s redaktion och på det politiska planet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Trailer: Mammon 2 - Yle Fem tisdagar kl. 22.00 med start 23.8.2016 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Torgrim mördas kallblodigt i sin bil i tidningshusets parkeringsgarage. Den hela är väl planerat och terrorismen verkar nu också nått Norge. ”Död åt hedningarna” står det skrivet med arabiska bokstäver på bilen och mördaren har varit väldigt mån om att det hela ska filmas.

Peter Verås är kollega till Torgrim. De två är allt annat än goda vänner på grund av en kärleksaffär mellan Peter och Torgrims sambo, Ellen. Men när Torgrim mördas ger sig Peter ut på en farlig jakt på mördaren och de bakomliggande motiven. Peter blir också tillfrågad om han kan hjälpa Ellen genom några tuffa veckor av efterforskning och spekulationer.

Stadsminister Michael Woll får bekymmer sedan en video där han nedlåtande uttalar sig om finansminister Erik Ulrichsen publiceras på webben. Videon skall publiceras först efter Wolls mandatperiod men när den nu läcker mitt under ett presstillfälle är ett internt gräl inför öppen ridå ett faktum.

Det politiska spelet med statsminister Michael Woll i spetsen är en stor del av andra säsongen av Mammon.
Bildtext Det politiska maktspelet med statsminister Michael Woll i spetsen är en stor del av andra säsongen av Mammon.
Bild: Glenn Meling

Inspiration från verkliga livet och höga ambitioner.

NRK besökte Mammon 2 under den första av 120 inspelningsdagar. En mörk och våt novemberkväll i Oslo skall en utomhusscen spelas in och finansminister Erik Ulrichsen ha ett kyligt möte med sin politiska rådgivare.

En av tre regissörer i serien, Janic Heen, berättar att inspiration till de kyliga politiska relationerna i serien har hämtats ut verkliga livet.

- Vi är exempelvis inspirerade av det som händer mellan Gordon Brown och Tony Blair. De jobbade tätt samman men slutade ändå som bittra fiender, berättar Heen och tillägger att det också funnits en del stridigheter på hemmaplan som man kunnat låta sig inspireras av.

Allt är lite större och dyrare och förhoppningsvis bättre.

Producent Vegard Stenberg Eriksen

Producent Vegard Stenberg Eriksen som också är på plats är nöjd med det regniga och kalla vädret.

- Vi har inte samma budget som exempelvis House of Cards och kan inte bygga upp stora studiomiljöer. Vi får istället hålla oss utomhus och jobba med det väder som ges. Sett till det är det här vädret perfekt även om det är vidrigt. Vädret är som beställt för thriller.

Och även om budgeten kanske inte är den samma som i de stora amerikanska produktionerna så är målet att den andra säsongen skall bli bättre och större än den första.

- Vi har en budget på 50 miljoner norska kronor, förra säsongen hade 36 miljoner. Allt är lite större och dyrare och förhoppningsvis bättre, säger Stenberg Eriksen och understryker att han också var väldigt nöjd med första säsongen.

- Vi är väldigt stolta över det som blev gjort och det är alltid svårt att göra en andra säsong. Det är viktigt att ha ambitionen att det skall bli bättre. Vi gör i alla fall så få serier i Norge att det måste vara ambitionen.

Frank, Ellen och Peter - tre av huvudkaraktärerna i den andra säsongen av Mammon
Bildtext På bilden Frank Mathisen (Nils Ole Oftebro), Ellen Clausen (Laura Christensen) och Peter Verås (Jon Øigarden).
Bild: Glenn Meling

Obehagligt vid inspelningarna

Producent Vegard Stenberg Eriksen har också berättat för NRK om hur verkligheten kom obehagligt nära när den inledande scenen med mordet på Torgrim spelades in.

- Vi filmade det samtidigt som terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hedbo i Paris. Vi hade i förväg diskuterat hur mycket fokus ett angrepp på en journalist skulle få. Där och då kom det för tätt inpå. Hela distansen gick förlorad och det var obehagligt, minns Stenberg Eriksen.

Orginaltetel: Mammon (Säsong 2 / Norge)
8 avsnitt
30 dagar på Arenan

I rollerna: Jon Øigarden, Laura Christensen, Trond Espen Seim, Ingar Helge Gimle m.fl
Regi: Janic Heen, Cecilie Mosli, Roar Uthaug och Pål Jackman.
Manus: Gjermund Stenberg Eriksen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln