Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färre barn föds, men invandring ökar folkmängden

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 20:08.
Nyfött barn
Bild: Yle/Stefan Paavola

Det finns nu knappt 5,5 miljoner finländare, trots att nativiteten fortsätter att sjunka. Orsaken till folkökningen var inflyttningsöverskottet från utlandet.

Finlands folkmängd har ökat till 5 495 830, visar siffror från Statistikcentralen. Folkmängden ökade med 8 522 människor mellan januari och juli.

Orsaken till folkökningen var inflyttningsöverskottet från utlandet, eftersom antalet invandrare var 8 801 fler än antalet utvandrare. Mellan januari och juli flyttade 16 540 människor till Finland medan 7 739 flyttade utomlands.

Storfamiljerna minskar

Under årets första sju månader föddes 31 119 barn, vilket är 1 320 färre än under samma tid i fjol. Antalet födda bebisar var 279 färre än antalet döda.

Den finländska nativiteten har två särdrag som skiljer den från de övriga nordiska länderna, berättar forskningsprofessor Anna Rotkirch från Befolkningsförbundet.

- Vi har nästan alltid haft en hög barnlöshet, och den har ökat. Så många som var femte kvinna som fyllt 45 år har inte fått egna barn, säger Rotkirch.

- Å andra sidan har vi haft många så kallade storfamiljer, familjer med tre eller flera barn. De här familjernas antal minskar nu också, så från båda ändorna får människor allt färre barn, fortsätter hon.

Allt fler över 40-åriga föderskor, men andelen så liten att den inte syns i statistiken

Antalet föderskor som fyllt 40 år har ökat, men statistiskt är de så få - bara några procent - att de enligt Rotkirch inte påverkar förskjutningarna i nativiteten som syns i statistiken.

- För hundra år sedan var det betydligt vanligare att man fick barn när man var 40 eller till och med 50 år, påpekar Rotkirch.

Skillnaderna mellan infödda finländare och invandrare är inte heller stora eftersom Finland har så få invandrare. Dessutom utgör estniska och ryska invandrare de största grupperna, och de har ännu lägre nativitet än finländarna.

Över lag brukar invandrarfamiljer efter en generation anpassa sig till finländsk kultur.

- De flesta får två barn, och tendensen att få ett eller inga barn ökar bland invandrare, säger Rotkirch.

Diskussion om artikeln