Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens sysselsättningspolitik får socialdemokraterna att se rött

Från 2016
Antti Rinne i riksdagen den 1 juli 2016
Bildtext Antti Rinne.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Socialdemokratiska riksdagsgruppen samlades i Finlands kanske mest socialdemokratiska stad Raumo på torsdagen för att vässa klorna inför höstens oppositionspolitik.

Som väntat riktar det största oppositionspartiet skarp kritik mot regeringens förda politik. Enligt Maarit Feldt-Ranta har regeringen Sipiläs sysselsättningspolitik främst gått ut på att nedmontera aktivitetsåtgärder och minska anslag.

- Regeringen har sagt att den ser allvarligt på sysselsättningen, men vi ser inga åtgärder. Det har varit ett förlorat år där arbetslösheten överlag ökat markant, säger Feldt-Ranta.

Det var jobb och välfärd som Raumoborna ville tala om med de socialdemokratiska riksdagsledamöterna på torget i Raumo gamla stad.

Socialdemokraternas egna förslag för att förbättra sysselsättningen innefattar bland annat ett aktivare bruk av att statens pengar för de arbetslösa.

Servicesedel för jobb

Enligt den så kallade Rinnemodellen borde långtidsarbetslösa få ta med sitt stöd till arbetsgivaren som ett lönestöd. Ordförande Antti Rinne kallar det en servicesedel för jobb.

SDP anser att det brådskar med sysselsättningsåtgärder. På torsdagen presenterades partiets egen lista på de 10 mest akuta åtgärderna.

Bland annat föreslår socialdemokraterna sänkt arbetspensionsavgift till slutet av år 2019 så att pengarna tas från EMU-bufferten. Man vill också höja den nedre momsgränsen för företagen till 30 000 euro.

SDP föreslår också skattelättnader för ensamföretagare som anställer som sin första arbetskamrat en invandrare, långtidsarbetslös eller ung arbetslös. Dessutom har man idéer om snabbare billigare bostadsproduktion i tillväxtcentra och huvudstadsregionen för att få arbetskraften att röra sig.

Socialdemokraterna hälsar att det är fritt fram för regeringen att använda förslagen, och det är här och nu arbetslösheten bör åtgärdas.

- Det är så att aktiva sysselsättningsåtgärder behövs men vi behöver ekonomisk tillväxt. Det är enda möjligheten om lösningarna skall bära in i framtiden, säger ordförande Antti Rinne.

Regeringens Sipilä har tillsatt en egen arbetsgrupp som skall lägga fram idéer för att främja sysselsättningen. De skall presentera sina resultat inför budgetbehandlingen. Bland annat väntas arbetsgruppen föreslå nedskärningar i den inkomstrelaterade arbetslöshetsersättningen och trappa ner stödet efter 150 dagar.

- Dom här åtgärderna som viftas med är paradoxala. Problemet är att det inte finns arbetsplatser. Att man skär folks socialskydd skapar inga nya arbetsplatser, säger Maarit Feldt-Ranta.

Diskussion om artikeln