Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ambassadör Viinanen: Sprit- och tobakslangningen verkade ganska organiserad

Från 2016
Finlands ambassad i Stockholm.
Bildtext Finlands ambassad i Stockholm.
Bild: CC / ArildV

Ambassadör Jarmo Viinanen säger att han inte vet hur länge den olagliga langningen av skattefri alkohol och tobak pågick vid Finlands ambassad i Stockholm.

Viinanen säger till Yle Uutiset att han ganska fort efter att ha blivit ambassadör i Stockholm 2014 märkte att skattefri alkohol och tobak även såldes till ambassadanställda som inte hade rätt till de här förmånerna.

Han förbjöd verksamheten vid årsskiftet 2014-2015.

Det är bara personer med diplomatstatus som får köpa alkohol och tobak skattefritt. För närvarande har åtta finska diplomater i Stockholm den här rätten. Ambassaden har drygt 30 anställda, enligt ambassadens webbplats.

Viinanen kan inte säga hur omfattande langningen var.

- Det verkade nog ganska organiserat och inte bara en verksamhet som endast en diplomat bedrev. Jag kan inte säga mer om mängderna än att det inte handlade om bara fredagsflaskan.

Han tror inte att någon av langarna tog betalt som mellanhand, utan att det snarare handlade om att man ville att arbetskamrater utan inköpsrättigheter också skulle få förmånen.

Han säger dock sig ha märkt att även personer i personalen som var ickerökare ville ha skattefri tobak. Viinanen har dock inga uppgifter om att tobak skulle ha sålts vidare.

Ambassadören säger att han gjorde slut på hanteringen dels för att den var olaglig och dels för att det fanns en stor risk för ambassadens renommé.

Finska Notisbyrån var först med att rapportera om alkohol- och tobakshanteringen vid ambassaden.

Diskussion om artikeln