Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unicef larmar: Rekrytering av barnsoldater ökar i Sydsudan

Från 2016
Flytkingar vid FN-lägret i Juba.
Bildtext Utsatta barn tvingas att strida under hot om våld eller ansluter sig till väpnade grupper för att komma undan hunger och fara.
Bild: EPA/JM LOPEZ

I Sydsudan har antalet barnsoldater igen börjat öka i år då fredsavtalet från ifjol vacklar. De framsteg som har gjorts sedan inbördeskrigets slut hotar att omintetgöras, varnar Unicef.

Unicef varnar för att rekryteringen av barnsoldater igen ökar då fredsavtalet som fick slut på det blodiga inbördeskriget är i fara.

Unicef säger att över 650 barnsoldater verkar ha rekryterats i år i takt med att spänningarna mellan politiker och folkgrupper ökade.

Oron utmynnade i strider mellan presidenten Salva Kiirs och vice presidenten Riek Machars trupper i huvudstaden Juba i juli.

Om spänningarna inte kan trappas ner hotar antalet barnsoldater skjuta i höjden, varnar Unicef.

– I det här prekära stadiet i den här unga nationens historia ser Unicef en stor risk för att antalet barn som tvingas strida igen inom kort kommer att skjuta i höjden, säger Unicefs vice direktör Justin Forsyth.

– De drömmar vi hade för landets barn håller igen på att förvandlas till en mardröm.

Våld, hot och hunger driver till strid

Unicef säger att omkring 16 000 barn uppskattas ha tvångsrekryterats eller ha anslutit sig till väpnade grupper och paramilitära styrkor.

Barnen tvingas ofta att strida under hot om våld mot dem eller deras familjer.

Andra barn ansluter sig till grupper för att undvika svält eller för att försvara sina samhällen mot andra väpnade grupper.

Unicef har sedan fredsavtalet ingicks lyckats avväpna nästan 2 000 barnsoldater och erbjuda många av dem vård och utbildning.

Forsyth säger att de här framgångarna nu hotas då strider igen har blossat upp.

Machar drog tillbaka sina styrkor ur Juba efter striderna i juli och meddelade att han har flytt landet för att undvika att gripas av Kiirs soldater.

Diskussion om artikeln