Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Citycyklarna fick pris för att de gör Helsingfors roligare

Från 2016
Gul stadscykel framför spårvagn
Bildtext 12 000 registerade användare utnyttjar citycyklarna, som får pris för att göra Helsingfors roligare.
Bild: HKL/HST

Helsingfors stads trafik HST fick på torsdagen ta emot priset "Ett roligare Helsingfors". Priset ges för de populära stadscyklarna.

Det är stadsfestivalen Art Goes Kapakka som delar ut priset. Det ges varje år till en person eller en organisation som har gjort Helsingfors kultur- och stadsliv piggare och festligare. Mer än 12 000 registrerade användare rör sig med citycyklarna.

Fint förverkligande

- Folk har väntat länge på stadscyklarna. Det är fint att de efter många vändor och en lång väntan till slut förverkligades bra, säger Mikko Leisti som grundat Art goes Kapakka-festivalen.

Stadscyklarna prisas bland annat för sin starka gula färg som skapar trygghet i trafiken. Dessutom ökar cykling välbefinnandet och gör det snabbare att röra sig inom staden.

Det är fint att citycyklarna efter många vändor och en lång väntan till slut förverkligades bra.

Mikko Lesti, Art goes Kapakka

Citycyklarna har i dag 12 000 registrerade användare. Det betyder att alla 500 cyklar som finns används ungefär sex gånger per dag.

Lång väntan

Byråkratins cykelhjul snurrade långsamt när Helsingfors skulle få sina nya citycyklar. Till slut togs de i bruk i maj 2016 och är långt från de tunga otympliga gröna cyklar som blev kända i Helsingfors gatubild i början av 2000-talet.

I år finns det 500 cyklar på 50 stationer. Nästa år utvidgas verksamheten och det ska det finnas 1500 cyklar på 150 stationer.

Läs Yle Helsinkis artikel här.

Stadscyklarnas lanseringsevenemang på Narinken 2.5.2016

Stadscyklarna är här – så fungerar de

500 stadscyklar finns i Helsingfors från och med i dag.

Diskussion om artikeln