Så gör du ett gott intryck – på första försöket
Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, och det första intrycket är vanligen korrekt. Klichémässiga påståenden – men det är bevisat ett de håller streck.
Angela Ahola är doktor i psykologi och författare till nya boken Konsten att göra intryck. Enligt henne tar det sekunder eller rent av millisekunder för dig att bilda en uppfattning om en medmänniska du träffar för första gången.
– Man kan tycka att det är grymt att vi människor är så snabba att dra slutsatser om varandra. Varför inte lära känna folk i lugn och ro innan vi gör vår bedömning? Förklaringen är historisk. Vår överlevnad hängde på att snabbt kunna avgöra om en ny person utgjorde ett hot eller inte.
Att det är så svårt att ompröva sitt första intryck och ge en person en ny chans om hen gjorde bort sig första gången, beror på det som psykologerna kallar för confirmation bias. Det är normalt mänskligt beteende att omedvetet och selektivt söka efter sådan information som bekräftar det vi tidigare trott. Människor ser helt enkelt bara det som förstärker det som de uppfattat initialt.
– Därför blir det första intrycket så otroligt kraftfullt och bestående. Och därför är det så viktigt att vi känner till de här mekanismerna så att vi kan göra rätt redan första gången.
Så hur gör man?
Den uppfattning som den du möter får av dig är inte enbart baserad på vad du säger och vad du gör. Minst lika viktiga är de nonverbala signalerna du sänder ut med hjälp av ditt kroppsspråk och vad du har på dig. Beroende på vilket slags möte du är på väg till, kan det löna sig att fundera på vad du väljer att sända ut – förutsatt att du kan koderna.
Angelas snabba tips
Några nycklar till att uttrycka det du vill:
Mörka kläder: auktoritet och kompetens
Hålla huvudet upprätt: auktoritet och kompetens
Slutet kroppsspråk: auktoritet och kompetens
Färgglada kläder: värme och hjärtlighet
Hålla huvudet på sned: undergivenhet, lyssnande
Öppet kroppsspåk: inbjudande
Även domare påverkas
I sin forskning har Angela Ahola utrett hur det första intrycket påverkar personer inom rättssystemet som domare, nämndemän, åklagare och juridikstuderande. Hon kom fram till att dessa personer, vilkas objektivitet vår rättsstat hänger på, är precis lika styrda av det första intrycket som alla andra.
– De är helt vanliga människor och inga robotar. Som bedömer, och dömer, sina medmänniskor på vissa stereotypa vis. Jag kom fram till att det spelar roll om den misstänkte är en man eller en kvinna och hur den misstänkte ser ut.
Före detta dödsmetallbrud
Angela Ahola började intressera sig för ämnet redan när hon var elev i Nacka Gymnasium, som hon beskriver som ett överklassgymnasium där alla elever bar märkeskläder och hade rika föräldrar. Men den unga Angela var svartklädd från topp till tå, spelade i ett dödsmetallband och hade sina spinkiga svarta jeansben nedstuckna i armékängor.
Trots att hon var enormt intresserad av skolan och enligt egen utsago en plugghäst, motsvarade hennes betyg inte hennes insats i skolan.
– Det satt nog ett litet frö längst bak i hjärnan hos mina lärare, som sade att en person som klär sig på det viset är en ligist.
Jobba med fördomarna
Loppet är ändå inte helt kört. Angela Ahola säger att det finns sätt att jobba med sina inneboende fördomar och snabba antaganden.
– Det första och viktigaste steget är att bli varse sina fördomar. Att vara medveten om att så här fungerar vi, därför att det har gynnat vår överlevnad historiskt. Man vet också att stress och negativ självbild gör oss mer benägna till enögdhet och fördomar – att jobba med sin egen självbild och att ta sig ordentligt med tid vid möten med nya människor är därför viktigt.
Lättare att se det negativa
Det är framför allt två frågor vi vill ha svar på när vi träffar en ny människa. Den första är: Är den här personen välvillig? Och den andra är: Har hen kompetensen att fullfölja sina intentioner?
Du vill att den du möter ska svara ja på båda dessa frågor, eftersom vi är programmerade att alliera oss med personer som är både välvilliga och har förmågan att genomföra det de föresätter sig.
Den allra farligaste typen är den som är illvillig, och har full kompetens att sätta sina onda planer i verket. Det hot en sådan person utgör registreras blixtsnabbt av hjärnan.
– Det här kan delvis leda till att vi snarare ser de negativa egenskaperna än de positiva när vi träffar någon för första gången, säger Angela Ahola.
Efter Nio om nummer ett, den 22 augusti i Yle Fem samt på Arenan.