Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Pride gör debut i Hangö

Från 2016
Kyrkoherde Anders Laxell, företagaren Anders Augustsson och producenten Titti Myhrberg engagerar sig i Hangös första festival för sexuella minoriteter.
Bildtext Hangös första festival för sexuella minoriteter är i full gång.
Bild: Yle/Monica Slotte

Solen skiner på pridedeltagarna i Hangö. Deltagarantalet ökar hela tiden. En halv timme före paradstarten väntar Titti Myhrberg ännu på att bussar med deltagare skall anlända.

Pridedeltagarna är i blandad ålder vid samlingspunkten för prideparaden i Hangö. Det är en brokig skara av människor. Dragqueens, politiker, ungdomar, kvinnor, män och barn.

Pride i en liten stad

Det kan vara ett större steg att komma ut som homosexuell i en mindre stad. Titti Myhrberg tror ändå inte att det inverkar på Pridefestivalen i Hangö.

- Pride i en liten stad kan också skapa trygghet, säger Titti Myhrberg.

Det är första gången Pride ordnas i Hangö. Festligheterna började på fredag med en guidad promenad och en skärgårdskryssning. Evenemanget avslutas på söndag med brunch och bingo.

På programmet finns det något för hela familjen. Under lördag förmiddag ordnades Barnens pride. Då bjöds det på trollkonstnär, ansiktsmålning och hoppborg.

Pridefestivalen har fått god synlighet såväl på Facebook som på Pridefestivalen i London. Temat är "Be who you are" eller "Var den du är". Detta är ett gemensamt mål för alla som deltar på pridefestivalen.

Under pridehelgen finns det också möjlighet att hjälpa till att städa Karusellstranden, delta i en outfittävling och uppleva live-musik. UMK-finalisten Saara Aalto är en av artisterna som kommer att underhålla festivaldeltagarna i Hangö.