Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland ett steg närmare burkaförbud?

Från 2016
Uppdaterad 19.08.2016 13:14.
Konstutställning i Wiesbaden om burka
Bild: EPA/DPA

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière anser att man i vissa sammanhang kan förbjuda användningen av burka. Burkaförbudet kunde bli aktuellt vid skolor, universitet och offentliga institutioner och också gälla bilchaufförer.

I Tyskland pågår som bäst en hård debatt om integration, efter flera våldsamma attacker mot civila under sommaren. Den politiska retoriken har också trappats upp inför de regionalval som hålls i Berlin och Mecklenburg-Vorpommern i början av september, där det invandringskritiska AfD-partiet väntas göra väl ifrån sig.

Landets inrikesminister Thomas de Maizière uttalade sig efter ett möte med regionalpolitiker i hans konservativa CDU-parti.

- Vi är överens om att vi förkastar burkan, vi är överens om att vi vill införa lagliga krav på att visa ansiktet på platser där det är nödvändigt för vår samlevnad - vid ratten, vid offentliga institutioner, vid regristeringskontor, i skolor och på universitet, och vid domstolar, konstaterade de Maizière efter sammankomsten.

Ännu igår menade den tyska inrikesministern att det i praktiken kan vara svårt att förbjuda burkan, men nu antydde han att ett partiellt förbud kan vinna gehör i förbundsdagen.

Tyska inrikesministern  Thomas de Maiziere tror på partiellt burkaförbud
Bildtext Tyska inrikesministern Thomas de Maizière är för ett partiellt burkaförbud
Bild: EPA/DPA

de Maizières uttalande ses också som en eftergift till de kristdemokrater som har krävt att såväl burka som niqab förbjuds i Tyskland.

Det finns ingen officiell statistik över hur många kvinnor som bär burka i Tyskland men enligt muslimska representater rör det sig om väldigt få fall. Enligt en studie som det statliga migrations- och flyktingverket gjorde år 2009 bär över två tredjedelar av de muslimska kvinnorna i Tyskland inte ens huvudduk.

Frankrike införde för fem år sedan ett förbud mot burka och niqab på offentliga platser men det har i praktiken inte lett till några nämndvärda förändringar i gatubilden.

Diskussion om artikeln