Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marginalerna inte på basketpojkarnas sida: Turkiet snäppet vassare i U16-EM

Från 2016
Finländska basketfans i Bilbao, VM 2014.
Bildtext Finska fans har vant sig vid basketframgångar. U16-landslaget tog sig in bland de åtta bästa i EM.
Bild: Alfredo Aldain / EPA / All Over Press

Finlands U16-EM-turnering i basket fick en snöplig avrundning i kvartsfinalen mot Turkiet då Eray Akyuz avgjorde matchen med tolv sekunder kvar av övertiden.

Finlands pojkar har gått från klarhet till klarhet i turneringen och stora basketnationer har fått smaka på den finska sisun. Men i kvartsfinalen blev det stopp då Turkiet vann med knappa 80-78.

Finland inledde matchen svagt men karpade upp sig ju längre matchen led. När Turkiet hade en trepoängsledning strax före slutet av ordinarie matchtid klev Tomas Pihlajamäki fram och forcerade fram förlängning genom att sätta en trepoängare.

I förlängningen var det sedan Akyuz som tog initiativet och sänkte ungvargarna genom ett hoppkast.

– Vi var nära, men det räckte inte. Det lämnade så pass mycket att förbättra i det egna utförandet, att förlusten var helt fast i det. Fantastisk kamp, fint lag och och hoppet tog inte slut i något skede, sade stolta förbundskapten Miikka Sopanen efteråt.

Finlands turnering fortsätter nu om matcher om placeringarna 5-8.

– Vi har ännu möjligheten att sätta nya rekord. Härifrån tar vi en dag i taget och imorgon (läs: idag) är målet att vara bättre än idag, summerar Sopanen.

Diskussion om artikeln