Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangös första Pridefestival: Vi vill bli störst i landet

Från 2016
Uppdaterad 22.08.2016 13:07.
Kyrkoherde Anders Laxell, företagaren Anders Augustsson och producenten Titti Myhrberg engagerar sig i Hangös första festival för sexuella minoriteter.
Bildtext Kyrkoherde Anders Laxell, företagaren Anders Augustsson och producenten Titti Myhrberg med banderollen som redan besökt London.
Bild: Yle/Monica Slotte

Hangös första Pridefestival 19-21.8 har redan rönt stor uppmärksamhet bland ortsbor och utsocknes och inte minst på sociala medier.

Då initiativet vädrades på Facebook fick det mer än tvåtusen intresserade på två dagar.

- Media plockade upp idén och det gav en snöbollseffekt. Det är roligt hur stor synlighet vi har fått med tanke på att vi startade från en nollbudget och inte hade pengar för marknadsföring, berättar producenten Titti Myhrberg

Fredagskvällens kryssning för 150 personer, Barefoot Rainbow Cruise, är redan slutsåld. Vis av erfarenheten ska en större båt bokas nästa år.

- Största delen av festivaldeltagarna kommer nog från Västnyland och Helsingfors. Men ett par personer kommer ända från London för att delta i Hanko Pride.

Arrangörerna deltog i motsvarande festival i London där de marknadsförde den nya festivalen i Hangö. Efter det har det kommit förfrågningar om logi och logistik från internationella gäster.

Livlig respons i Hangö

Gnistan att ordna Pridefestival också i Hangö kom från media.

- Det talades om saken redan för flera år sedan. Nu kastade jag fram idén och Titti Myhrberg hakade på. Vårt initiativ fick genast bred respons och sedan var det bara att börja jobba.

Företagaren Anders Augustsson tog kontakt med både krögare och kyrka och överallt var man positivt inställd till en festival för sexuella minoriteter.

En viss tveksamhet bland de Hangöbor Augustsson pratat med försvann då han seriöst förklarat vad evanemanget handlar om och varför det ordnas.

Plagen i Hangö med sin färgglada karusell inbjuder till program under pridefestivalen.
Bildtext Det blir Prideprogram på Plagen i Hangö.
Bild: Yle/Monica Slotte

Och det får gärna bli stort.

- Vi siktar på att bli Finlands största Pridefestival. Större än Regattan, säger Augustsson.

- Speciellt till lördagens parad räknar vi med att det kommer mycket folk. Jag tror att vi kan räkna med att närmare tretusen människor möter upp, säger Titti Myhrberg.

Parad längs med Hangös stränder

Prideparaden startar klockan 13 vid restaurang Makana i Östra hamnen. Sista anhalten är Plagen där det ordnas fest och kostymtävling på stranden.

- Det blir Dress to impress. Och Foam Party. Och picnic för hela familjen. Vi ska bygga en catwalk nära havet, berättar Anders Augustsson.

På fredag kväll ordnas en diskussion på restaurang Origo med temat Erotiskt kapital i dagens samhälle. Det är sexolog Tarja Pölkki som leder ordet.

Det blir också Pride Karaoke, brunch, bingo och olika musikframträdanden under veckoslutet samt Barnens Pride.

- Vi har fått frågor om varför det är övervägande heterosexuella som arrangerar Pridefestival i Hangö. I jämlikhetens namn är det kanske just vi som ska hålla fanan högt, säger Titti Myhrman.

Kyrkan öppnar sina dörrar

Hangö svenska och finska församling deltar också genom att lyfta fram Hanko Pride och dess deltagare i söndagens gudstjänst och önska dem välkomna, berättar kyrkoherde Anders Laxell.

- Vi hade gärna gjort mer än så, kanske hållit en andakt på festivalen. Nu väntade vi litet för länge med att prata ihop oss så det blir inte av. Men alla är välkomna till kyrkan.

Hangö kyrka
Bildtext Församlingarna i Hangö välkomnar Pridebesökare.
Bild: Yle/Veronica Montén

Du tycker inte att det är syndigt med olika sexuella preferenser här?

- Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att vi äntligen börjar få en aning om hur mångfacetterad människan är också när det gäller den sexuella sidan. Många har levt väldigt nedtryckta för att man inte fått visa vad man känner, säger Laxell.

Viktigt med förståelse och färgrikedom

Anders Laxell hoppas att övriga gudstjänstbesökare uppskattar den mångfald som finns inom mänskligheten. Ibland kan det behövas en väckarklocka.

Nästa år hoppas han kunna sätta in någonting gemensamt på programmet för kyrkan och Pridefestivalen.

- Det är viktigt att synliggöra hbtqi-frågor också på en liten ort som Hangö. Här kan det var bra med draghjälp utifrån.

www.hankopride.fi