Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Point Colleges nybygge ska bli klart om två år

Från 2016
borgå handelsläroverk och porvoon terveydenhuolto-oppilaitos i Borgå
Bildtext Point Colleges byggnad är i dåligt skick.
Bild: YLE/Stefan Härus

Det ser ut som om Borgå stad går i borgen för den privata läroanstalten Point Colleges planerade nybygge. Skolans nuvarande byggnad är i uselt skick och ska troligtvis rivas inom en snar framtid.

Stadsstyrelsen i Borgå ska behandla finansieringen av Point Colleges nybyggnad på sitt möte på måndag. Stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet.

Tanken är att Borgå stad ska bevilja en säkerhet som liknar proprieborgen för skolans byggprojekt. Point College är en del av stadskoncernen i Borgå.

Det handlar om ett finansieringsbelopp på 14,7 miljoner euro under en leasingtid på 20 år. Varje år tar staden en borgensprovision på 0,8 procent på det återstående skuldkapitalet.

Bygget kräver att Borgå går i borgen för det

Point College har konkurrensutsatt byggandet och finansieringen som ett helhetspaket.

Villkoret för att få finansiering är endera proprieborgen eller någon annan säkerhet för att finansiera skolbygget. Byggprojektet förverkligas inte om Borgå inte går i borgen för det.

– Det är fint att vi kan erbjuda de studerande och personalen en modern, trygg och motiverande inlärningsmiljö på ett bra ställe. Huset byggs enligt konceptet Friskt Hus, säger vd och rektor Sari Gustafsson vid Point College.

rektor och vd sari gustafsson vid point college 18.03.16
Bildtext Arkivbild av Sari Gustafsson.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Gustafsson tror också att lösningen sätter fart på utvecklingen av nya modeller för samarbete med företag i området.

Möjligheterna till samarbete mellan Point College och yrkeshögskolorna i närheten ökar också.

Ska finnas på Västra åstranden

Planeringen av Point Colleges nya lokaler börjar i september. Byggarbetena inleds i början av nästa år, och lokalerna ska bli färdiga 2018.

Byggnaden ska finnas på Västra åstranden, mellan yrkeshögskolornas campus och S-market.

En detaljplan utarbetas för området och den blir klar i år.

– Det nya skolhuset och de nya bostadshusen bakom det kompletterar utvecklingen av Västra åstranden. Husets fina läge ökar dragningskraften för yrkesutbildningen, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Han konstaterar att evenemang och företag i området blir mer lockande då fler människor kommer att röra sig där.

Effektiverad användning av lokaler

De lokaler och tjänster som redan finns i området har beaktats då Point Colleges nybygge planeras.

Nybyggnaden ska till exempel inte förses med gymnastik- eller festsal, matsal, tillredningskök eller auditorium. Lokalerna planeras så att de kan vara i flexibel användning och hyras ut för andra ändamål.

Jukka-Pekka Ujula.
Bildtext Arkivbild av Jukka-Pekka Ujula.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Point College utredde också andra lokalalternativ på begäran av Borgå stad.

– Point Colleges studerande kan inte placeras i POMO-huset eller andra fastigheter i området på ett ändamålsenligt sätt. Planerna på ett campus för yrkesutbildning vid Styrmansväg har inte heller framskridit, säger Jukka-Pekka Ujula.

Point Colleges nuvarande lokaler är i Näse, och de är i mycket dåligt skick.

– Staden äger byggnaden och kommer att riva den inom en snar framtid, säger Ujula. Samtidigt öppnas möjligheter för att utveckla Näse på ett nytt sätt.

Point College har sammanlagt cirka 800 studerande, både unga och vuxna. Läroanstalten erbjuder andra stadiets utbildning inom affärsekonomi och social- och hälsovård.

Diskussion om artikeln