Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Första gången är ett helvete

Från 2016
Uppdaterad 22.08.2016 16:13.
Matilda Gyllenberg
Bildtext Matilda Gyllenberg.
Bild: Yle/Parad Media

Det mesta är främmande, skrämmande och livsviktigt när man gör det för allra första gången.

Jag hittade min gamla dagbok från tretton-fjortonårsåldern, och där hade jag skrivit en lista på viktiga första gånger i mitt liv (första mensen, första kyssen, första fyllan och så vidare).

Till all tur har den listan med tiden blivit längre och innehållet har blivit vettigare.

Första arbetsintervjun, första barnets födelse och första gången jag talade offentligt är situationer som jag aldrig kommer att glömma, som var fruktansvärt skrämmande men som jag inte skulle önska ogjorda – för att de ledde vidare till positiva saker och gjorde mig till den jag är idag.

Min egen första skoldag har jag inget minne av. Däremot har jag mina egna barns första skoldagar i färskt minne och har fått återuppleva den förväntan och skräck som det innebär att börja skolan.

Vår förstfödda började i skolan i en internationell skola i Schweiz. När vi bekantade oss med skolan via föräldramöten och infobrev, framhöll rektorn och lärarna enbart hur skolan jobbar för att få bäst resultat rent inlärningsmässigt. Det var den akademiska framgången som var det viktigaste.

När vårt andra barn nu i höst började skolan i Finland är det andra saker som anses viktiga. Såväl skolans rektor som lärare har talat absolut mest om trivsel, trygghet och mobbningsförebyggande arbete. Och jag medger när som helst att hennes skolbörjan har känts väldigt mycket enklare.

För att det nu inte ska vara allt för enkelt för henne fattade vi beslutet att låta henne gå i eftermiddagsklubb på finska i språkbadssyfte.

Första dagen hon gick dit ensam gjorde hon det gråtande med ont i magen. Men redan andra dagen gick hon visslande.

Första gången är alltid hemsk, betydelsefull, bemärkt. Man är himla medveten om att man gör något just för första gången. Sista gången är det annat med. Det är sällan man ens är medveten om att det är den sista gången något händer. Och det är kanske lika bra. Tänk om det skulle höras en röst i huvudet som sade: Det är nu den allra sista gången du har sex!

När Efter Nio kör i gång efter sommarpausen ägnar vi första avsnittet åt det magiska nummer ett. Hoppas det varken är första eller sista gången du tittar.

Efter Nio om nummer ett, måndagen den 22 augusti i Yle Fem samt på Arenan.